nieuws

Paperdome gedemonteerd

Geen categorie

De Paperdome is gedemonteerd. Het is de bedoeling dat de dertig meter overspannende koepel van kartonnen buizen, ontworpen door Shigeru Ban, weer wordt opgebouwd in Amsterdam-Noord.

Paperdome gedemonteerd

 

 

Choreografe Jeanette van Steen zette de architect Shigeru Ban aan het begin van deze eeuw aan tot het ontwerpen van een tijdelijk theater voor IJburg (Amsterdam). Ban liet zich inspireren door de geodetische koepel, uitgevonden door Buckminster Fuller, waarin op een zeer efficiënte manier een overspanning van dertig meter is gemaakt. De Japanse architect wilde een kartonnen constructie en liet deze uitvoeren door Octatube. Daarna hebben de partijen nog een kartonnen kunstwerk en een kartonnen brug in Frankrijk neergezet.

De Paperdome is in het voorjaar van 2003 in een tijdsbestek van zeven weken geproduceerd en gemonteerd in IJburg, waarna er zes weken lang dansvoorstellingen waren te zien van Groep van Steen. In de zomer van 2004 is het bouwwerk weer opgebouwd in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn en ingericht als tijdelijke multifuncionele ruimte. De koepel zou vijf jaar blijven staan, om daarna te worden gerecycleerd. Nu – negen jaar later – moest het bouwwerk worden afgebroken. Mede dankzij het initiatief ‘Red de Paperdome’ is er sprake van een mogelijke tweede herbestemming in Amsterdam-Noord.

Reageer op dit artikel