nieuws

Nederlands ontwerp beste van Azië

Geen categorie

Het door het Nederlandse bureau BDP.khandekar ontworpen Nirlon Knowledge Park te Mumbai, India, heeft de International Asia Pacific Property Award 2012-2013 gewonnen in de categorie Commercial Renovation van het het Asia Pacific-gebied.

Nederlands ontwerp beste van Azië

In november worden in Londen de World’s Best 2012-2013 Awards uitgereikt. Nirlon zal het dan opnemen tegen de winnaars uit de andere regio’s.

Nirlon Limited, een voormalig producent van synthetische draden, heeft besloten zijn hoofdvestiging in Mumbai te herontwikkelen tot een IT-park. BDP.khandekar is in 2007 geselecteerd om het Masterplan te ontwikkelen en een ontwerp te maken voor de inrichting van de openbare ruimte. Hierbij is met betrekking tot punten als duurzaamheid en energie samengewerkt met EDS (Environmental Design Solutions) uit New Delhi (India).

  

Dynamiek en rust

Het uitgangspunt was om een dynamische plek te creëren in directe verbinding met de buitenwereld, maar tevens ingericht als een enclave van rust in een drukke context. Daartoe worden drie bebouwingszones gesitueerd rond een parkzone. Binnen de bebouwingszones kan een onderverdeling worden gemaakt in twee tot vijf bouwblokken. Door deze opzet is voldoende flexibiliteit ingebouwd om te kunnen reageren op toekomstige ontwikkelingen en de vraag vanuit de markt. De primaire kwaliteit van het ontwerp ligt in de centrale parkzone.

  

Park met tempel en cascades

De parkzone zorgt voor samenhang en kwaliteit en is opgespannen tussen een tempeltje en de voormalige koeltorens. Het beeldbepalende onderdeel is een waterpartij met verschillende hoogtes en cascades. Aan de westzijde is een groene pergola gesitueerd, met zitgelegenheden in de schaduw. Op een hoger niveau ligt een wandelpromenade met palmen. Het hoogteverschil is uitgewerkt als een talud met gras en een reeks hagen. Brede trappartijen zorgen voor de verbinding tussen beide niveaus. De hoogteverschillen worden benadrukt door waterverbindingen met cascades.

Microklimaat

Het microklimaat van dit gebied wordt verbeterd door het gebruik van water. In de openbare ruimte en in de gebouwen wordt water in beweging gehouden zodat het de omgeving plaatselijk koelt. Zo ontstaat een prettig verblijfsklimaat.

De International Property Awards

De International Property Awards staan open voor inzendingen van residentiële en commerciële ontwikkelingen door vastgoedprofessionals uit de hele wereld. De Awards zijn onderverdeeld in regio’s namelijk: Afrika, Azië-Pacific, Arabië, Canada, het Caribisch gebied, Centraal Zuid-Amerika, Europa, Groot-Brittannië en de VS. De deelnemers schrijven in eerste instantie in op nationaal niveau en kiezen hierbij de meest relevante categorie (architectuur, ontwikkeling, interieur ontwerp of vastgoed). Uit de nationale winnaars worden vervolgens de regiowinnaars gekozen. De winnaars uit elke regio dingen uiteindelijk mee naar de World International Awards, die bepalen wat ’s werelds beste vastgoedontwikkelingen zijn.

Reageer op dit artikel