nieuws

Golvende gevel voor themapaviljoen One Ocean in Yeosu, Zuid-Korea

Geen categorie

Het Oostenrijkse architectenbureau soma heeft een thematisch paviljoen ontworpen voor de Expo ‘The Living Ocean and Coast’ in Yeosu (Zuid-Korea). Het paviljoen One Ocean belichaamt het onderwerp van de Expo, mede door de kinetische gevel die doet denken aan de baleinen van een walvis. Het wordt 12 mei geopend.

Golvende gevel voor themapaviljoen One Ocean in Yeosu, Zuid-Korea

Het paviljoen huisvest de thematische openingstentoonstelling van de Expo. Het staat aan een nieuwe promenade in een voormalige industriële haven en blijft na de expo staan.

De agenda van de Expo, namelijk het verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen, is niet visueel vertaald, maar ingebed in het gebouw, bijvoorbeeld in het duurzame installatieontwerp en de biomimetische benadering van de kinetische gevel, die werd ontwikkeld in samenwerking met Knippers Helbig Advanced Engineering.

Biomimetische kinetische gevel

De gevel is 140 meter lang en tussen de 3 en 13 meter hoog. De 108 kinetische lamellen zijn gemaakt van glasvezelversterkte polymeren (GFRP) die een hoge treksterkte combineren met een lage buigstijfheid en daarom geschikt zijn om veelvuldig te vervormen. Ze zitten boven en onder vast aan apparaten die de complexe bewegingen maken, gebaseerd op de bewegingen van biologische mechanismen. Elke lamel kan individueel worden aangestuurd, wat verschillende choreografieën mogelijk maakt. De bovenste en onderste motoren werken vaak met tegengestelde krachten (gaan versus remmen). De daardoor opgewekte energie wordt teruggevoerd in het systeem.

Licht

De lamellen regelen de lichttoevoer in de foyer en een van de tentoonstellingsruimtes en ze veroorzaken patronen op de gevel. De beweging kan klein en lokaal zijn, of groots, gelijkend op golven over de gehele lengte van het gebouw. Na zonsondergang wordt het effect versterkt door de buis-leds aan de binnenzijde van de voorrand van de lamel. De verlichting van de gevel wordt mede bepaald door de bewegingen van de lamellen.

 

Reageer op dit artikel