nieuws

Ervaar het bijenleven in het Be a bee paviljoen

Geen categorie

Vandaag is de Floriade in Venlo voor publiek geopend. De wereldtuinbouwtentoonstelling, die eens in de tien jaar wordt gehouden, stelt landen in de gelegenheid een beeld te schetsen van hun economische, sociale, culturele en technische ontwikkelingen. Via diverse paviljoens kan het publiek kennismaken met het thema dat zij huisvesten.

Ervaar het bijenleven in het Be a bee paviljoen

 

Op de Floriade, op het education & innovation veld. staat ook het ‘Be a bee’ paviljoen. Het ontwerp is afkomstig van  meier + moor architecture and design uit Maastricht. Het paviljoen is geïnspireerd op de beschermende bijenkap vertaald naar een wit volume dat omtrokken is door een stalen gordijn. Met het paviljoen wil de Nederlandse Bijenhouders Vereniging afrekenen met de (oubollige) vooroordelen die over imkers bestaan.

Als een bij

In het ontwerp staat de belevingswereld van de bij centraal. De bezoeker doorloopt een route door het paviljoen en de tuin waarbij zij de wereld beleven als een bij. Door een verlaagd wandelpad worden de bloemen beleefd op ‘neushoogte’. Een verhoogd pad geeft de bezoeker de mogelijkheid letterlijk met zijn hoofd in de bloesem te lopen. De route eindigt in het gesloten gedeelte van het paviljoen dat het leven in de bijenkast symboliseert.

Bijenpaviljoen 

De presentatie in en om het paviljoen is een samenwerking van Studio Kernland uit Maastricht en Werkmannen uit Hasselt, België. In een grafiek vertellen zij over het belang van de bij. Bezoekers kunnen met een handscanner in de tuin zelf nectar en stuifmeel verzamelen, waarmee zij een beeld krijgen van de arbeid die moet worden verricht voor 1 theelepeltje honing.

C2C

Het thema van de Floriade 2012 is cradle to cradle. Het paviljoen is zo gebouwd dat het na afloop van de tentoonstelling een minimale ‘footprint’ achterlaat:
– is de fundering gemaakt van houten palen
– heeft het een volledig houten constructie
– is de grond (verzet) op eigen terrein verwerkt in taluds
– heeft het geen permanente verharding
– is de dakbedekking gemaakt van volledig recyclebaar ecologisch materiaal
– worden na afloop alle bomen en planten hergebruikt
– en wordt het gehele paviljoen mogelijk hergebruikt of verplaatst naar de tuinen van Kasteel Vaeshartels in Maastricht. 

Floriade Venlo (5 april tot en met 7 oktober)

Het Floriadepark is 66 hectare groot en bestaat uit 5 unieke werelden, van elkaar gescheiden door bosgebied. Elke wereld heeft een eigen decor, programma en activiteiten. Meer informatie over openingstijden, prijzen, events en routebeschrijvingen zijn te vinden op: http://www.floriade.nl/bezoek-de-floriade/openingstijden

Reageer op dit artikel