nieuws

Dossier #Milaan2012.4: flexibiliteit

Geen categorie

Hoe ziet het interieur van de toekomst er uit? Dit is te zien op de Salone del Mobile, de grootste meubelbeurs ter wereld, waar jonge en gerenommeerde ontwerpers samen met belangrijke meubelmerken allerlei innovaties presenteren. Vakredacteur interieur & design Marit Overbeek stelt een speciaal trenddossier samen van de belangrijkste ontwikkelingen die ze zag in Milaan. Trend 4: flexibiliteit.

Dossier #Milaan2012.4: flexibiliteit

Flexibiliteit is het toverwoord voor de manier waarop we willen werken, recreëeren, wonen en verblijven. Daarom dienen de interieurs en de meubelen die ons omringen volop keuzevrijheid te bieden. Om allerlei soorten activiteiten mogelijk te maken en om snel in te kunnen spelen op veranderde omstandigheden, bedenken ontwerpers en meubelproducenten multifunctionele en zelf te assembleren producten. Op de Salone del Mobile in Milaan zijn talloze modulaire ontwerpen getoond waarmee oneindig veel combinaties te maken zijn, of waarvan het uiterlijk naar eigen voorkeur is te veranderen.

Meubels als mini-interieurs

Campeggi grossiert in speels en multifunctioneel meubilair voor een jonge doelgroep. Dit jaar toonde het Italiaanse merk onder andere de Softable van Giulio Manzoni. Op het eerste gezicht een normale leunstoel, maar wanneer je de rugleuning naar achteren duwt, komt er een tafel tevoorschijn.
Ook dit jaar levert Matali Crasset een bijdrage aan de collectie. Sweet Talk and Dream is een meubelstuk als mini-interieur, een ontwerp dat de gebruiker zelf kan vormgeven tot het object dat hij of zij nodig heeft. De ‘pad’ kan dienen als poef, eenpersoons bank met bijzettafel, en door de zijkanten te vouwen ontstaan twee zitbanken. Helemaal uitgeklapt en met de tafel verwijderd vormt STAD een bed.

 

Als een naaidoos

Ontwerpstudio Raw Edges ontwierp opnieuw een functioneel object waar beweging in zit voor de Nederlandse meubelfabrikant Arco. De Deskbox (foto boven) is een praktisch tafeltje annex kastje, dat aan de muur hangt en ideaal is voor situaties waar weinig ruimte is voor meubels. Deze elegante kleine werkplek leent zich uitstekend voor bijvoorbeeld het werken op een laptop. De box kan worden ingeschoven tot een gesloten doos, half zo groot als het werkblad. Uitgangspunt van de Deskbox is het parallel mechanisme uit ouderwetse naaidozen, zoals Arco ze in het verre verleden ook heeft gemaakt.

Multifunctionele tafels

Met de opdracht een serie tafels en accessoire te ontwerpen die zowel geschikt zijn voor woningen, thuiswerkplekken en kantoorinterieurs, ging Tomás Alonso aan de slag voor Max Design. Het resultaat, de serie Offset, beschouwt de tafel als een microsysteem, met aparte elementen die kunnen worden gecombineerd en zo allerlei situaties faciliteren. Om de vervagende grenzen tussen privé en werk op te vangen, deelde Alonso de tafel op in enkele basiscomponenten. Een eenvoudig gat verdeelt het tafelblad in twee delen en doet dienst als bevestiging voor de accessoires.
Voor Citterio onderzocht Marco Acerbis hetzelfde probleem. Hij bedacht de Runner, een tafel die uitschuifbaar is maar ook opengeklapt kan worden, zodat er twee werkbladen zijn en opbergruimte. Bijzonder is ook het geïntegreerde ledverlichtingssysteem.

Flexibel opbergen

Dit tafeltje kun je overal heenrijden waar je wilt en geeft je ook nog extra opbergruimte: de Chariot (foto boven) van Casamania. Het ontwerp van GamFratesi bestaat uit drie eenvoudige elementen die zijn samengebracht: wielen, blad en constructie. De opgeblazen wielen zijn niet alleen een blikvanger, ze bieden ook ruimte voor het opbergen van spullen door de ingestoken bladen. Het metalen constructie-element dient ook als handvat. Door de kar iets op te tillen, is hij te verplaatsen. De Chariot is ook in hout verkrijgbaar.

De Corniches die Ronan en Erwan Bouroullec maakten voor Vitra zijn informele en flexibele legplanken, gebaseerd op kleine rotspunten in de natuur. Het ontwerp ontstond uit de behoefte aan een kleine opbergruimte om spontaan iets weg te leggen. “Net zoals je je spullen aan een rotspunt hangt voor je de zee induikt, heb je in het dagelijks leven ook kleine, informele legplanken nodig”, aldus Ronan Bouroullec. Als sleutelbord naast de huisdeur, als plek voor dagelijkse gebruiksvoorwerpen in de badkamer, als podium voor een kleine verzameling voorwerpen of als ruime installatie: je kunt de Corniches zien als een nieuwe manier om de wand in de woonruimte op te nemen. De kunststof elementen zijn beschikbaar in verschillende kleuren, vormen en maten.

Hangen maar

De in Londen woonachtige ontwerper Henny van Nistelrooy presenteerde in Milaan een ingenieus presentatie- en opbergsysteem genaamd Revolver. Ook dit is geschikt voor zowel retailinterieurs als huiskamers. Het principe is eenvoudig: je hangt de plank aan het houten lattenwerk. De platte kant is opbergruimte, de andere kant biedt displayruimte. Het systeem kan snel en gemakkelijk worden veranderd door de plank te draaien. De kast Revolver combineert de warmte van hout en de stoere uitstraling van metaal.

Reageer op dit artikel