nieuws

Daylight Awards naar twee tegenpolen

Geen categorie

De Daylight Awards zijn dit jaar naar twee absolute tegenpolen gegaan. In de categorie Utiliteitsbouw won het maximaal open en lichte museum Kaap Skil op Texel door Mecanoo . In de categorie Woningbouw ging de prijs naar Licht Budget in Almere: een woning door Courage architecten voor iemand die geen ramen wilde.

Daylight Awards naar twee tegenpolen

 

 

Kaap Skil

Door de transparantie van het gebouw is het weer er volgens de jury bijna voelbaar. “Zon, wolken, onweer en regen: buiten komt binnen als beleving en emotie en dat is een kernkwaliteit voor een gebouw met de Waddenzee op een steenworp afstand.”

Strak lijnenspel

Het museum van jutters en zeelui speelt op allerlei manieren met daglicht en het contrast tussen dag- en kunstlicht, licht en donker. De glazen wand achter de voorgevel van houten lamellen laat de bezoekers van het museumcafé de prachtige luchten en het beroemde Hollandse licht beleven. Binnenin het gebouw ontstaat er door het lamellenpatroon een strak lijnenspel van daglicht en schaduwen.

  Het interieur van Licht Budget

Licht Budget

Wie op Licht Budget in Almere afloopt, ziet een soort ‘black box’ zonder gevelopeningen op een witte plint op een krappe kavel staan. Wie de woning binnenloopt, ervaart echter direct dat daglicht rijkelijk tot diep de woning binnenstroomt door de openingen aan drie kanten van het dakvlak. Ook blijken niet alle gevels gesloten te zijn: die aan de straatkant is gemaakt van translucent polycarbonaat.

Geen uitzicht

De ‘gesloten’ gevels zijn een nadrukkelijke wens van de opdrachtgever. Krap als de kavel is, heeft hij geen behoefte aan zicht op de buren. De jury vindt dat Courage architecten dit gegeven buitengewoon origineel heeft vertaalt. Het is ook een bijzondere interpretatie van het Bouwbesluit waar de minimale daglichteisen rigide moeten worden ingevuld. Vanuit het gelijkwaardigheidbeginsel is met heel veel overredingskracht richting ambtenaren bouwenwoningtoezicht het ontwerp goedgekeurd. Het resultaat is daarmee een extreem voorbeeld van een woning met minimale gevelopeningen.

Pleidooi voor verruiming Bouwbesluit

De jury noemt Licht Budget fris, brutaal, innovatief en origineel. ‘Het is zonder meer een knappe prestatie om met relatief weinig financiële middelen zo’n resultaat neer te zetten. Het concept inspireert en is een pleidooi voor verruiming van de Bouwbesluiteisen. Courage bewijst dat je ook voor een bescheiden beurs een uitzonderlijk, innovatief (industrieel) concept kunt neerzetten met een hoofdrol voor indirect daglicht en nauwelijks uitzicht.’

 

Reageer op dit artikel