nieuws

Cultuurhistorische route op Floriadeterrein

Geen categorie

Bezoekers van de Floriade kunnen een twee kilometer lange wandeling maken langs een cultuurhistorische route ontworpen door Buro Lubbers en Kinkorn. De route leidt langs duizend jaar oude grafheuvels, een middeleeuws wallensysteem, een oude kapel en een hoeve.

Cultuurhistorische route op Floriadeterrein

 

 

Het eeuwenoude landschap was moeilijk herkenbaar door verwilderde vegetatie. Op verschillende plekken is het landschap daarom grondig opgeruimd. Zichtlijnen en open ruimtes zijn hersteld en historische elementen zijn onthuld. De route langs deze elementen is door Buro Lubbers en Kinkorn vormgegeven met betonnen vloerplaten waarin cultuurhistorische sporen zijn afgebeeld: schapenhoeven, karrensporen, gereedschap.

Als herkenningsbakens in het parklandschap markeren poorten van corten staal, deze bijzondere plekken. In de poorten zijn multimediale toepassingen verwerkt. Zo vertelt een herder in de veekraal over zijn schapen en een boerendochter over het gezinsleven eeuwen geleden.

De wandeling geeft het publiek inzicht in de inrichting en het gebruik van het specifieke landschap door de eeuwen heen. Ook na de Floriade, als het terrein is getransformeerd tot een hoogwaardig en groen bedrijvenpark, blijft de route bestaan. De route laat daarmee een eigen spoor na in de geschiedenis.

Reageer op dit artikel