nieuws

Claus en Kaan, Kossmann.dejong, H+N+S en Heijmans bouwen Nationaal Militair Museum

Geen categorie

Het consortium Heijmans mag het nieuwe Nationaal Militair Museum in Soesterberg gaan bouwen. Het consortium, bestaande uit bouwbedrijf Heijmans, Claus en Kaan Architecten, H+N+S landschapsarchitecten en Kossmann.dejong, exhibition architects, won met een plan voor het gebouw, het omringende landschap en de hele museale inrichting.

Claus en Kaan, Kossmann.dejong, H+N+S en Heijmans bouwen Nationaal Militair Museum

Een interdisciplinair team van ruim 150 mensen heeft een jaar lang intensief aan het project samengewerkt. Dat heeft geresulteerd in het integrale ontwerp en een aanbieding voor de bouw, de financiering, het onderhoud en de exploitatie van het museum voor een periode van 25 jaar. Het nieuwe museumcomplex is gesitueerd op het terrein van de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg. De oplevering staat gepland voor september 2014.

Binnen- en buitenruimte 

Het Nationaal Militair Museum is een nieuw publieksmuseum waarin het Militaire Luchtvaart Museum uit Soesterberg en het Legermuseum uit Delft worden samengevoegd. Het projectgebied bestrijkt 45 hectare. Centraal in dit gebied wordt een museumgebouw gerealiseerd met een tentoonstellingsoppervlak van 20.000 m2. Ook het buitenterrein biedt ruimte voor exposities en grootschalige evenementen. Het terrein zal worden opengesteld voor recreanten en is aangesloten op omliggende natuur- en recreatiegebieden. Een aantal bestaande gebouwen, waaronder enkele met een bijzondere historische waarde, wordt herbestemd.

Museaal concept

Bezoekers van het Nationaal Militair Museum kunnen op een toegankelijke manier kennis maken met de wereld van de krijgsmacht. Men kan meekijken over de schouder van een generaal en de krijgsmacht van binnenuit meemaken. Overal is een gelaagdheid aangebracht die de tentoonstelling voor meerdere doelgroepen interessant maakt.

Reageer op dit artikel