nieuws

Atelier PRO wint aanbesteding diagnostisch centrum VU Amsterdam

Geen categorie

Atelier PRO is geselecteerd voor de nieuwbouw van het Diagnostisch Centrum van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Het laboratorium aan de Van Der Boechorststraat dat in de eerste fase ongeveer 21.000 m² zal beslaan is onderdeel van een grotere, toekomstige uitbreiding aan de zuidkant van het bestaande VUmc–complex aan de Boelelaan in Amsterdam.

Atelier PRO wint aanbesteding diagnostisch centrum VU Amsterdam

In het ontwerp van atelier PRO is sterk de nadruk gelegd op een combinatie van het concept ‘healing environment’, duurzaamheid en flexibiliteit. Het gebouw bevat twee atria die fungeren als ‘groene longen’: getemperde buitenklimaatzones met binnentuinen waaromheen clusters van werkkamers worden gegroepeerd.

Groene longen

Werkruimten grenzend aan deze groene longen kunnen een langere periode van het jaar natuurlijk worden geventileerd door een raam te openen op de getemperde buitenlucht die door de zon passief wordt verwarmd. De groene long brengt licht, lucht en ruimte diep in het gebouw en zorgt voor een prettige ambiance voor de werkkamers en stafruimten.

Gevel

De zelfbeschaduwende gevel bestaat uit een stapeling van verticale lamellen gemaakt van architectonisch beton met een zachtgele kleur. De kozijnen worden in een lichte bronstint geanodiseerd en staan afhankelijk van hun geveloriëntatie verticaal of enigszins gekanteld tussen de lamellen. Hierdoor ontstaat een klassiek spel van licht en schaduw, transparantie en geslotenheid in een stapeling van identieke elementen.

Reageer op dit artikel