nieuws

Weefletter Bertjan Pot te leen voor goed idee

Geen categorie

Bert Jan Pot heeft een lettertype ontwikkeld dat speciaal geschikt is om te weven. Wie een goed idee heeft voor een geweven tekst, krijgt de letter te leen.

Weefletter Bertjan Pot te leen voor goed idee

 

 

Dat vertelde hij onlangs tijdens de tweede editie van Mosa.Discussions, waar NRC-journalist Tracy Metz hem bevroeg over zijn relatie met fabricage en materiaal.

Elke draad apart

Pot ontwikkelde zijn letter toen hij op uitnodiging van het Textielmuseum in Tilburg met hun Dornier experimenteerde. Dit is de meest geavanceerde weefmachine die er is: hij kan elke draad individueel aansturen. Dat geeft de wever een schier volledige vrijheid in het bedenken van zijn afbeelding.

 

Bevrijdingstafelkleden

Ontwerpers die eerder met de machine werkten, ontwikkelden veelal grote afbeeldingen, met weinig herhaling. Afbeeldingen die je volgens Pot pas goed ziet als je een stap achteruit doet. “Ik wilde juist iets ontwikkelen waardoor je naar het weefsel toe getrokken wordt. Een afbeelding die zorgt dat je die individuele draad ziet.”Via allerlei kleine tekeningen, kwam hij op het idee van een letter. Het eindresultaat is negen draden hoog. Pot weefde er zelf een aantal pagina’s van Wikipedia mee en Maarten Baas heeft er tafelkleden mee geweven met de namen van alle Amsterdammers. Zij worden uitgenodigd om op 5 mei aan te schuiven om te praten over de vrijheid.

Reageer op dit artikel