nieuws

Herbestemming: de mooiste kans van de crisis

Geen categorie

Anderhalf jaar na haar installatie heeft het H(erbestemmings)-team* haar visie gepubliceerd. Deze staat bol van de positiviteit. Want hoewel het team de problemen niet negeert, ziet zij ook veel kansen. ‘Herbestemmen is dé manier om te scoren op de internationale ranglijst van beste vestigingsplaats.’

Herbestemming: de mooiste kans van de crisis

 

 

‘Herbestemming was altijd doodgewoon’, zo opent het rapport. ‘Een stadhuis werd een paleis, een klooster een gevangenis en een overbodige stadspoort een kroeg. Onder invloed van rationalisatie in het denken, in de bouw en in de inrichting van de maatschappij is die organische groei in de vorige eeuw gestuit. Bouw, sloop, nieuwbouw werd de trits. Tot de wal het schip keert. En dat moment lijkt nu aangebroken.’

Nieuw elan

Hoewel er meer dan genoeg reden is om aan te nemen dat deze crisis er in de bouw dieper en langduriger in zal hakken dan eerdere crises, is er ook meer dan voldoende reden voor optimisme: ‘Een nieuw elan is merkbaar in talloze initiatieven van architecten, ontwikkelaars, gemeenten en particulieren die bestaande gebouwen een nieuwe functie geven. Een zekere opluchting is voelbaar dat er door de economische omstandigheden ruimte is voor gelegenheidsoplossingen, tijdelijkheid en pragmatisme. Het hoeft allemaal niet tot in de puntjes, een beetje chaos hoort erbij. Herbestemming doet een beroep op het creatief vermogen van alle partijen en de we¬relden van erfgoed en vastgoed groeien naar elkaar toe.’

Aantrekkelijkheid vergroten

Bovendien is herbestemming volgens het team dé manier om te scoren op de internationale ranglijsten van beste vestigingsplaats. ‘Nederland kan er zijn aantrekkelijkheid door vergroten. In de concurrentie om de gunst van buitenlandse investeerders en bedrijven, broodnodig voor economische groei en innovatie, heeft Nederland een geweldige troef in handen: de groene Metropool. De verstedelijking in Nederland is nog vriendelijk met kleine compacte steden in een subliem landschap. De natuur is snel bereikbaar vanuit de steden, op fietsafstand. Herbestemming helpt dit landschap open te houden, en maakt de steden stadser.’

* Het H-team is een in 2010 door Rijksadviseur voor het Cultureel Erfgoed Wim Eggenkamp geïnstalleerd onafhankelijk lichaam, dat onder leiding van Duco Stadig kwesties agendeert die herbestemming bevorderen. Tegen de achtergrond van een groeiende leegstand en een veranderende woon- en werkomgeving, pleit het H-team primair voor de herbestemming van karakteristiek vastgoed.

Reageer op dit artikel