nieuws

Bouwputtypen en -wanden

Geen categorie

Een bouwput is eigenlijk niet meer dan een gat in de grond om een kelder in te maken. Toch kan deze tijdelijke constructie een belangrijk deel uitmaken van de bouwkosten en de bouwtijd. Daarnaast brengt het aanleggen ervan risico’s met zich mee voor de omgeving. Het is daarom van belang om in een vroeg stadium de juiste keuze te maken.

Bouwputtypen en -wanden

In het aprilnummer van de Architect beschrijft senior adviseur civiele techniek Niki Loonen van ABT de meest gebruikte varianten en hun toepassingsmogelijkheden. Hij bespreekt de (on-)mogelijkheden van bemalen, het klein-polderprincipe, spanningsbemaling, gelinjectie, onderwaterbetonvloeren en afzinkkelders. Vervolgens ligt hij de keuzemogelijkheden van bouwputwanden toe. Een en ander wordt verhelderd met foto’s, tekeningen en een tabel.

 

Reageer op dit artikel