nieuws

Bankroet Heja treft gemeenten en NAC

Geen categorie

Het faillissement van projectontwikkelaar Heja treft in ieder geval de gemeenten Breda en Eindhoven en de noodlijdende voetbalclub NAC. De gemeente Breda heeft een vordering van 1,9 miljoen euro op Heja, vertelde wethouder Alfred Arbouw vrijdag. NAC zou in september nog 1,2 miljoen euro krijgen van de ontwikkelaar.

Bankroet Heja treft gemeenten en NAC

 

De wethouder noemde het vrijdag onwaarschijnlijk dat NAC het geld nog krijgt en sprak over een extra klap voor de eredivisieclub. De gemeente Eindhoven maakte eerder al bekend nog 6 ton tegoed te hebben van Heja.

De rechtbank in Breda verklaarde Heja vrijdagochtend failliet. De precieze omvang van de schuld is niet bekend. Curator Thijs Schraven noemde de economische malaise in de vastgoedmarkt als een oorzaak. In de meeste recente jaarrekening uit februari schrijft Heja dat er eind vorig jaar een acuut probleem is ontstaan omdat een geldverstrekker een kredietovereenkomst niet nakomt.

Het bedrijf bouwde onder meer aan een grote woonflat bij het Philips Stadion in Eindhoven en bij het gebied rondom het NAC-stadion in Breda. Schraven denkt dat een tiental lopende bouwprojecten direct worden getroffen. Wethouder Arbouw denkt dat het gaat om vier woningbouwprojecten in Breda. De consequenties voor de ontwikkelingen rondom het NAC-stadion kon hij nog niet inschatten.

Plannen NAC-stadion

Het plan voor het nieuwe NAC-stadion bestaat naast het Rat Verlegh Stadion uit 23000 m2 kantoren, een mega-supermarkt van 6000 m2 en 17000 m2 winkels. Het stedebouwkundig plan is afkomstig van Urbis bureau voor stadsontwerp in opdracht van Heja Projectontwikkeling. Grosfeld van der Velde architecten is door NAC benaderd voor de gefaseerde uitbreiding en upgrading van het bestaande stadion.

Heja behaalde in 2010 een omzet van 73,5 miljoen euro en er waren 23 mensen in vaste dienst.

Wethouder Arbouw noemt het faillissement behalve voor directeur Jan Hoppen en de medewerkers ook een drama voor de stad Breda. Er zijn veel kleine bedrijven die nog geld tegoed hebben en Heja betekende veel voor het verenigingsleven, legde hij uit. De wethouder gaat er nog niet vanuit dat de gemeente de volledige vordering van 1,9 miljoen euro kwijt is. Wel denkt hij niks meer terug te zien van enkele tonnen leges die Heja nog moest betalen.

Curator Schraven denkt momenteel aan een doorstart van de activiteiten in delen.

ANP

Reageer op dit artikel