nieuws

Alles zelf regelen in Almere Oosterwold

Geen categorie

De ontwikkelstrategie voor Almere Oosterwold is bekend. Hij is gebaseerd op één belangrijk principe: je hebt als bewoner ruimte om jouw droom te realiseren, maar je moet dan ook alles zelf regelen.

Alles zelf regelen in Almere Oosterwold

 

 

 

De bewoners ontwikkelen niet alleen hun eigen kavel, maar ook alle andere benodigdheden: een stuk van de weg, energie, sanitatie, afvalverwerking, watervoorziening, een deel van het groen en ruimte voor stadslandbouw.

Sommige onderdelen worden individueel georganiseerd en andere met de buren. Dit levert een maximale vrijheid binnen het programma van 18% bebouwing, 8% verharding, 13 publiek groen, 2% water en 59% stadslandbouw, dat is vastgelegd in de ontwikkelstrategie ‘Land-Goed voor Initiatieven’ van architectenbureau MVRDV, de gemeente Almere en het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB).

De ontwikkeling mag langzaam gaan.

Overheid treedt terug

De ontwikkelstrategie is een volgende stap in Almere’s visie om ruimte te bieden aan particulier opdrachtgeverschap. De overheid treedt terug en de toekomstige bewoner krijgt meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid. Hierdoor zal een gedifferentieerd stadsdeel ontstaan met veel ruimte voor experiment en verrassingen

Organische ontwikkeling

Het grootschalige agrarische polderlandschap aan de oostzijde van Almere zal geleidelijk worden ontwikkeld. Het gebied krijgt een zeer lage bevolkingsdichtheid. De helft van de grond wordt gebruikt voor stadslandbouw, zodat voedsel voor de stad lokaal wordt geproduceerd en het agrarische karakter behouden blijft. Initiatiefnemers gaan het 43 km2 grote gebied zelf inrichten met groen, landbouw, wegen en 15.000 nieuwe woningen.

Mogelijke uitkomst

Reageer op dit artikel