nieuws

Tentoonstelling TU/D Design as Politics op IABR

Geen categorie

De TU Delft leerstoel Design as Politics, onder leiding van prof. dr. Wouter Vanstiphout,maakt voor de 5e IABR een tentoonstelling en het boek #6 ‘Are We The World?’. Expositie en boek gaan in op de vraag hoe stedebouw en architectuur kunnenworden ingezet om politieke doelen in de stad te bereiken. De Randstad en Rotterdam, Istanbul, Sao Paolo en Detroit vormen de test cases.

Tentoonstelling TU/D Design as Politics op IABR

De tentoonstelling ‘Design as Politics’ presenteert alternatieve visies voor de steden Sao Paolo, Rotterdam en Istanbul en koppelt deze aan stedelijke gebieden met vergelijkbare opgaven.Tegelijkertijd is de expositie een oproep tot meer politiek engagement in stedenbouw en architectuur.

De expositie toont resultaten van onderzoek naar rellen in steden en stadsplanning en studentenwerk van de studio’s ‘Rotterdam – Detroit: Can Less Be More?’, ‘Istanbul – the Randstad’s Green Heart: Managing the Unmaneageble’ en ‘Sao Paulo – Randstad: Urban Region Networks’.

Design as Politics onderzoek

Samen met de Directie Ruimtelijke Ontwikkeling van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de TUDelft heeft Design as Politics voor het thema van de Biënnale  ‘Making City’ een aantal onderzoeks- en ontwerpstudio’s opgezet die ingaan op de relatie tussen ontwerp en politiek.

Kritische blik

De studio’s werpen een kritische blik op de mogelijke bijdrage van architectuur en stedebouw aan de problematiek van hedendaagse steden. Zij kijken in het bijzonder naar de ‘export’ van Nederlands ideeën over planning en design naar steden in het buitenland en de waarde die aan de toepassing van deze ideeën wordt toegekend.

De vijfde IABR wordt geopend op 19 april en duurt tot  en de Design as Politics tentoonstelling is te zien van 20 april t/m 7 juli 2012. Het boek #6 ‘Are We The World? wordt op 24 april gepresenteerd in het auditorium van het NAi.

 

Reageer op dit artikel