nieuws

Team SAAJ wint ontwerpmarathon Koningsplein

Geen categorie

Team SAAJ heeft met het ontwerp Stuwende Kracht de ontwerpmarathon Koningsplein in Tilburg gewonnen. Het winnende ontwerp is een procesplan. Het zet in op het kwalitatief sterker maken van het plein zelf, waardoor de bebouwing in de randen erom heen kunnen gaan reageren op dit kwaliteitsoffensief.

Team SAAJ wint ontwerpmarathon Koningsplein

SAAJ kiest ervoor om het plein los te koppelen van het centrum en het in een procesaanpak te transformeren tot een groene stadskamer, aansluitend op een reeks bestaande stadskamers. Het Koningsplein steunt op eigen kracht waardoor een gunstig investeringsklimaat voor de eigenaren van de bebouwing in de pleinwanden ontstaat. Het voorgestelde proces laat alle ruimte om te reageren op toekomstige veranderingen.

Groen binnenterrein

In de eerste fase verandert de zuidoostzijde van het plein in een verdiepte, glooiende tuin. Aan de noordzijde krijgt het parkeerdek perforaties, waardoor bomen de kans krijgen in de volle grond te groeien en door het dek heen naar boven te prikken. De weekmarkt wordt geïntensiveerd in een marktroute, aan de westzijde van het plein.

Het glooiende parklandschap wordt uitgebreid, door het geperforeerde parkeerdek verder af te breken. Tegelijkertijd wint het groene gevoel aan terrein op het oorspronkelijke marktgedeelte. Nu de markt verdwenen is naar de spoorzone, heeft het dak van de parkeergarage ook hier geperforeerde gaten gekregen om het groen omhoog te laten spruiten.

Het Koningsplein wordt hiermee een groen binnenterrein in een woongebied. Het is een nieuwe schakel in een reeks groene stadskamers als de Muzentuin, het Stadspark en de tuin van het Factorium.

Koningsplein Tilburg 

Team SAAJ

Team SAAJ is een gelegenheidssamenwerking, bestaand uit Sonja Kuijpers (Sonja Kuijpers Ontwerp), Anne Seghers (Studio Papaver / Anne Seghers – urban design and research), Pierre-Alexandre Marchevet (OKRA Landschapsarchitecten) en Jetske Bömer (Koppert+Koenis Architecten).

Ontwerpprijsvraag

In deze 24uurs-ontwerpprijsvraag, georganiseerd door Architectuurcentrum CAST, stond het Tilburgse Koningsplein centraal. Het plein ligt aan de zuidzijde van het centrum. Het plein is in de jaren zestig tot stand gekomen, naar ontwerp van Van den Broek en Bakema. Maar een levendige voortzetting van het centrum is het plein nooit geworden. Ook de herinrichting in de jaren negentig door Jo Coenen bracht hier geen verandering in.

Reageer op dit artikel