nieuws

Preview Salone del Mobile: design kleurt de omgeving

Geen categorie

Vanaf 17 april vindt de jaarlijkse hoogmis van het design plaats in Milaan. Tijdens de Salone del Mobile stellen gerenommeerde merken en jong talent in de wereld van interieur en design hun nieuwe collectie voor aan pers en publiek. We onthullen enkele opvallende ontwerpen en voorspellen op basis van de naar ons gestuurde ‘previews’ enkele interieurtrends voor het komende jaar.

Preview Salone del Mobile: design kleurt de omgeving

Van onze verslaggever Siska Lefere

 

De nieuwste meubelcollecties zetten ons aan tot puzzelen. Merken zoals Palau en Mussi Italy stellen ons in de gelegenheid oneindige combinaties te maken met stoelen en poefjes. Zo kan de woonkamer gemakkelijk worden uitgebreid of verkleind. Bij Skitsch is de lamp Jupe in een handomdraai een nieuwe ‘look’ te geven door de lampenkap te veranderen. De stoelen van Quinze&Milan en ontwerper Luca Nichetto voor het merk Casamania zijn gemakkelijk demonteerbaar.

Jupe is een ontwerp van Elia Magia voor Skitsch.

Om je interieur uit te breiden komen dit jaar een paar kleine, gemakkelijk te verplaatsen salontafeltjes op de markt van Fiam Italia en van Skitsch. Meubels Paradise en Twin hebben geometrische vormen met afgeronde hoeken en zijn uit lichte materialen vervaardigd, zoals plexiglas en keramiek. Ze bieden een ideale service als bijzettafeltjes.

Colour blocking

De Salone del Mobile belooft kleurrijk te worden, als we de nieuwe Coletto Table van Altreforme voor Moschino zien, die in alle Pantone-kleuren beschikbaar is. Ook de collectie van Mussi Italy heeft een reeks kleurrijke poefjes in zijn collectie. Deze trend lijkt een voortzetting te zijn van de trend ‘colour blocking’, die zich vorige zomer in onze kledingkasten manifesteerde. Voor mensen die niet van te opzichtige meubels houden, introduceert Skitsch de houten tafel Ray, ontworpen door Marc Sadler, die met een kleurrijk biesje vermijdt gewoon te zijn.

Tafel Colletto is een ontwerp van Altreforme voor Moschino.

De kleurentrend is ook terug te vinden bij Nederlandse ontwerpen, zoals The Plain Collection van Maarten Baas, The Happy Misfits van Rutger de Regt en de Furniture Factory van Lucas Maassen. RJW Elsinga en Maarten Baas stellen tijdens Milaan nieuwe stoelencollecties voor, die niet in eender welke eetkamer of keuken passen. Beide series worden gekenmerkt door organische vormen en hebben als doel het oog te strelen.

Verrassingseffect

Een aantal ontwerpers koos ervoor eenvoudige ontwerpen van een uniek accent te voorzien, zoals Barbara Vos dat deed met haar Tex-tiles. Door een witte wandtegel van een reliëf te voorzien die pas verschijnt als je het licht aan zet, ontstaat een verrassingseffect.

Tex-Tiles is een ontwerp van Barbara Vos.

Het lijkt er op dat de ontwerpers ons carte blanche geven voor de vormgeving van ons interieur. De modulaire collecties bieden oneindige mogelijkheden voor de indeling van de woonkamer. De demonteerbare meubels kunnen even snel verdwijnen als ze tevoorschijn zijn gekomen. Doelt dit op onze onzekerheid voor langdurige verbintenissen of op onze haastige levensstijl die niet erg standvastig is? De vele kleurrijke collecties zouden deze theorie kunnen weerleggen. Hoe het ook zij, deze vooruitblik op de Salone del Mobile in Milaan toont aan dat de ontwerpers de crisis volledig verwerkt hebben. Nu onze portemonnee nog.

Reageer op dit artikel