nieuws

Kraaijvanger ontwerpt museum voor Joop van Caldenborgh

Geen categorie

De kunstcollectie van Joop van Caldenborgh is wellicht vanaf 2014 publiek toegankelijk. Architect Dirk Jan Postel van het Rotterdamse bureau Kraaijvanger ontwierp een museum voor de grootste en meest spectaculaire particuliere verzameling van Nederland.

Kraaijvanger ontwerpt museum voor Joop van Caldenborgh

De locatie voor het museum is het landgoed Voorlinden. Dit 40 hectare grote gebied is aangemerkt als natuurgebied en is aangelegd door L.P. Zocher. Dit maakt de aanvraag van de benodigde vergunningen gecompliceerd. De gemeente Wassenaar moet haar goedkeuring nog geven aan de plannen. Die worden vandaag ingediend.

Nieuwbouw en oudbouw

Het onderkomen voor de Caldic Collectie (vernoemd naar het bedrijf waarmee Van Caldenborgh fortuin maakte) omvat 7500 m2 nieuwe museumruimte, waarvan een groot deel ondergronds gerealiseerd zal worden. Ook het bestaande rijksmonument uit 1912 dat is ontworpen door R.J. Johnston, zal onderdeel uitmaken van het museumprogramma. Hier is een restaurant gepland.

 

Cultuur en natuur in harmonie

Uitgangspunt voor het ontwerp was de visie van Van Caldenborgh dat in het museum cultuur en natuur harmonieus samen moeten komen. De architectuur van het museum valt op door het gebruik van beton en glas. Terwijl het laatste zorgt voor een transparante uitstraling, zorgt het duinzandkleurige beton voor aansluiting op de omgeving.

Licht

Witte dakranden en lamellen benadrukken het horizontale ontwerp. De witte lamellen, die worden gedragen door slanke kolommen, dienen tevens als wering en laten de zon gefilterd door. De langste zijde is 36 meter lang.

 

Uniek gebouw

Als het museum in Wassenaar er ook daadwerkelijk komt, zal het niet al te ver verwijderd liggen van het museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Dit is in Nederland het enige andere voorbeeld van een particuliere collectie met een eigen, publiek toegankelijk, onderkomen.

Dirk Jan Postel

Het ontwerp voor het museum is typerend voor de architectuur van Dirk Jan Postel, die zich kenmerkt door transparantie, ruimtelijke verbanden en zichtlijnen. Postel is sinds 1992 partner bij Kraaijvanger en ontwierp onder andere de uitbreiding van het Dordrechts museum. 

Reageer op dit artikel