nieuws

Agendatip: De essentie van duurzame architectuur

Geen categorie

CASA organiseert op 19 april in Arnhem het symposium Momentum – An Impulse for Common Sense in Green Architecture. Met deze dag wil CASA inzicht geven in hoe je op verschillende manieren tot een no-nonsense architectuur komt, die ook zonder klimaatinstallaties, voordelig is op het gebied van energieverbruik, gebruiksvriendelijk en ‘groen’ is.

Agendatip: De essentie van duurzame architectuur

 

 

Duurzaamheid is tegenwoordig een vanzelfsprekende voorwaarde bij alle nieuwe projecten. In de architectuur heeft dit niet zozeer geleid tot het heruitvinden van de architectonische uitgangspunten, maar vooral tot technische innovaties waarmee de verder reguliere ontwerpen worden opgetuigd. Om zoveel mogelijk argumenten te vergaren voor de investering in ‘groene’ gebouwen worden steeds weer nieuwe rekenmethodes en richtlijnen gelanceerd. Hierbij is vaak onvoldoende duidelijk of er per saldo daadwerkelijk een beter ecologisch resultaat wordt behaald. Gecombineerd met tal van eigen keurmerken, regels en interpretaties is het begrip duurzaamheid uitgehold tot een containerbegrip. Maar wat is nu eigenlijk de essentie van duurzame architectuur voorbij de labelgekte?

Common Sense

In het huidig economisch tij maken we collectief een pas op de plaats. Maar de beperkingen die het gevolg zijn van de crisis bieden ook ruimte voor andere inzichten. Hoe zouden we om kunnen gaan met minder? Met minder ruimte, materiaal, techniek, geld en energie, maar ook met meer oog voor ‘common sense’ in architectuur.

Sprekers

Anna Lacaton van Lacaton & Vassal, Édouard François en Urban–Think Tank geven een lezing tijdens het symposium. De dag wordt afgesloten met een paneldebat onder leiding van Jacob Voorthuis.

Momentum – An Impulse for Common Sense in Green Architecture, donderdag 19 april, 10.00-18.00 uur.
Aanmelden kan tot 12 april 2012 via info@casa-arnhem.nl.
Meer informatie

Reageer op dit artikel