nieuws

FRANTZEN et al wint VKG Architectuurprijs 2011

Geen categorie

Het ontwerp voor De Keyzer in Amsterdam van FRANTZEN et al architecten is bekroond met de VKG Architectuurprijs 2011. KAW ontving de VKG Renovatieprijs voor het Renovatiecomplex 40 in Amsterdam en LIAG architecten kreeg de publieksprijs voor het IJburg College. De prijzen zijn vanmiddag uitgereikt in LP2 in Rotterdam.

FRANTZEN et al wint VKG Architectuurprijs 2011

 

 

De jury is onder de indruk van het ontwerp voor De Keyzer, omdat dit is opgezet als stoer blok en het stedebouwkundig gezien prima in de context past. Het stadsblok met woningen en een voorzieningenplint behoudt het monumentale karakter van de straat doordat het is gebaseerd op de inmiddels gesloopte dubbeltjespanden uit 1890 en door de kleur van de kozijnen: Amsterdams Grachtengroen. De jury vindt dat Tom Frantzen met geprefabriceerde baksteenbetonelementen een goed gebouw heeft gemaakt, dat zich onderscheidt dankzij zijn tactiliteit, negges en materiaalgebruik.

Renovatieprijs

In opdracht van Stadgenoot verbeterde KAW architecten en adviseurs vierhonderd Amsterdamse woningen zowel energietechnisch als esthetisch. In dit project, genaamd Renovatiecomplex 40, is geprobeerd is het oude beeld te herstellen. De jury spreekt van bescheiden en sympathieke maatregelen, die woningen uit de jaren vijftig terugbrengen in oude stijl en klaarstomen voor de nieuwe tijd, door meer comfort te bieden aan haar bewoners. KAW pakte de opgave zorgvuldig aan, met een goede combinatie van nieuwe toevoegingen en herstel van de uitgangspunten.

Publieksprijs

Uit tien door de jury geselecteerde projecten kreeg het IJburg College, een ontwerp van LIAG architecten en bouwadviseurs, de meeste stemmen op de website van de VKG. Goede tweede is KAW architecten en adviseurs, voor hun renovatie van de Tuinwijk in Groningen, met 262 stemmen. Derde werd De Keyzer in Amsterdam van FRANTZEN et al architecten met 154 stemmen.

Prijs en jury

De VKG Architectuurprijs is een initiatief van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie in samenwerking met de Architect. De prijs wordt ieder jaar toegekend aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen als kozijnen, ramen en deuren een belangrijk onderdeel uitmaken van het ontwerp.

De jury bestaat dit jaar uit Marlies Rohmer van Architectenbureau Marlies Rohmer, Ronald Schleurholts van cepezed, Peer Glandorff van Fact Architects, Albert Zegelaar van de VKG en Harm Tilman, hoofdredacteur van de Architect.

Reageer op dit artikel