nieuws

Economen bepleiten afbouw aftrek hypotheekrente

Geen categorie

Een groep van 22 vooraanstaande economen stelt in een ‘zesstappenplan’ dat hervorming van de woningmarkt noodzakelijk is. Als belangrijkste maatregel zien zij de geleidelijke afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Initiatiefnemers zijn Lans Bovenberg van de Universiteit van Tilburg en Dirk Schoenmaker van de Duisenberg school of finance.

Economen bepleiten afbouw aftrek hypotheekrente

De economen willen een ‘handvat bieden aan de politiek’. Tot dusver verzetten de regeringspartijen CDA en VVD zich tegen het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek, net als gedoogpartner PVV. Het plan is ondertekend door bekende economen waaronder Arnoud Boot, Sweder van Wijnbergen en Herman Wijffels.

Afbouw hypotheekrenteaftrek

De economen wijzen erop dat ‘het huidige systeem van woningfinanciering’ leidt tot overmatige hypotheekschuld bij huishoudens. Inmiddels zou 80 procent van de bevolking denken dat de aftrek sowieso minder wordt en daardoor zit volgens de economen nu de woningmarkt op slot. Ze pleiten voor de afbouw van de hypotheekrenteaftrek in combinatie met maatregelen als het afschaffen van de overdrachtsbelasting, die betaald moet worden bij de aankoop van een huis. Ook zou de hoogte van de hypotheekschuld moeten worden ingeperkt.

Optrekken huren

De economen pleiten daarnaast voor het geleidelijk optrekken van de huren naar een ‘marktconform’ niveau. Het plan stuit op kritiek van de Woonbond. Die vindt dat het beleid moet uitgaan van een gelijke behandeling van kopers en huurders:”Er is geen reden om huren of kopen vanuit de overheid te bevoordelen of te benadelen”.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel