nieuws

Winnaars Henry van de Velde Award 2011

Geen categorie

De Henry van de Velde Awards 2011 zijn uitgereikt. Er is een Award voor de categorieën Loopbaan, Jong Talent, Bedrijf en Publiek. Ook wordt de OVAM Ecodesign Award PRO 2011| product in ontwikkeling en product op de markt uitgereikt.

Winnaars Henry van de Velde Award 2011

 

 

 

 

Sofie Lachaert wint Loopbaan Award

Lachaert studeerde edelsmeedkunst aan de Academie van Antwerpen. Na haar studie nam ze deel aan de vormvernieuwing (en bijhorende stroomversnelling) die de discipline kende in de jaren 80. De laatste jaren werkt ze, samen met haar echtgenoot Luc d’Hanis, aan een conceptueel sterk oeuvre dat zich niet langer beperkt tot sieraden of stukken in edelmetaal. Zowel in hun objecten, meubilair als installaties trachten ze de grens tussen de (toegepaste) kunst en design te doorbreken, ook als ze bijvoorbeeld werk leveren voor de Droog-collectie.

 Loopbaan Award Henry v.d. Velde Award 2011 Sofie Lachaert voor Sergio Herman. Foto Tony LeDuc

Jong Talent 2011 gaat naar Sara De Bondt

Grafisch ontwerpster Sara De Bondt studeerde aan het Sint-Lukas in Brussel en daarna aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht. Tegenwoordig woont en werkt ze in Londen. Zowel visuele identiteiten, affiches, websites, signalisatie, boeken en alle ander drukwerk werd al vormgegeven door de Sara De Bondt Studio. Haar opdrachtgevers komen uit heel Europa: VA Museum, Barbican Art Gallery, Bozar, British Council, Tate Modern, Wiels, Interieur. Daarnaast doceert Sara De Bondt ook, geeft ze geregeld lezingen en workshops en runt ze haar eigen uitgeverij.

 Jong Talent Henry van de Velde Award 2011Sara De Bondt

BuzziSpace winnaar Bedrijf

Steve Symoens richtte in 1995 Tecnospace op, een bedrijf dat zich met wandsystemen richt naar de projectmarkt. Enkele jaren later volgt BuzziSpace, een spin-off die zich met innovatieve producten mikt op particulieren. Alle producten worden ontworpen volgens een filosofie die gedicteerd wordt door zin voor ecologie, flexibiliteit en akoestische kwaliteiten. Ze worden gemaakt van het ecovilt BuzziFelt, een 100% uit PET-flessen gerecycleerd materiaal. Het uitgebreide gamma omvat nu producten voor zowel het landschapskantoor en de thuisomgeving, gaande van werkplekken tot vilten behangpapier. Buzzispace werkt samen met Alain Gilles en Anthony Duffeleer. In januari opent Buzzispace een eigen showroom in Clerkenwell, de Londense designwijk.

 Bedrijf Henry v.d. Velde Award 2011

Buzzispace, foto Alain Gilles

Das Brett van Kaspar Hamacher publiekslieveling

Het publiek kreeg tijdens de tentoonstelling van vorig jaar de kans om uit de voorgestelde Henry van de Velde Labels hun favoriet te kiezen, door het invullen van het stemformulier. Het publiek koos voor de bijzondere eenvoud van Kaspar Hamachers boekenplank. De boeken op de plank ondersteunen elkaar doordat de plank naar het midden afloopt. Deze boekenplank is legger en steun tegelijkertijd. De concave bovenkant staat diametraal tegenover de rechte onderkant, wat een bijzondere esthetische spanning geeft aan Das Brett.

Publiek Kaspar Hamacher, foto Liesje Reyskens voor Z33

OVAM Ecodesign Award

PRO 2011, product op de markt,  is uitgereikt aan LWD van Hegge ID. Dit is een initiatief van Flanders’ DRIVE. Het doel is om in te spelen op de vraag van de automobielsector om lichtere, comfortabele en duurzame materialen toe te passen in de productie van voertuigen. Binnen het project zijn materialen, bewerkingen, technieken en combinaties op een innovatieve manier uitgewisseld, gecombineerd en getest. Het resultaat is een opstelling van een autodeur die een gewichtsreductie van 20 % van het normale gewicht betekent.
PRO 2011, product in ontwikkeling, gaat naar Solarwind van Raf Van Hulle. Deze elektrische fiets van Raf Van Hulle biedt de oplossing voor de beperkte bagageruimte waar elektrische fietsen vaak mee kampen. De trailer zorgt voor extra bagageruimte en is uitgerust met een zonnepaneel dat ervoor zorgt dat de batterij van de elektrische fiets oplaadt en op peil houdt.

Tentoonstelling

Design Vlaanderen reikt ook de Henry van de Velde Labels uit. Alle winnaars en nominaties zijn te zien in een door Danny Venlet ontworpen overzichtstentoonstelling in De Loketten in Brussel. De tentoonstelling is tot en met 25 februari te zien. 

Reageer op dit artikel