nieuws

Stelling Uytenhaak: constructie bepaalt vorm

Geen categorie

Hoe zet je prefab in bij het maken van een goede gevel? Rudy Uytenhaak is van mening dat je de kracht van de serie in moet zetten voor de compositie van het geheel. Ben je het eens met Uytenhaak of juist helemaal niet? Tijdens het evenement Meet de Architect op GEVEL 2012, 25 tot en met 27 januari in Ahoy’, kun je met de gerenommeerde architect in debat.

Stelling Uytenhaak: constructie bepaalt vorm

Architect Rudy Uytenhaak gelooft in prefab ‘om redenen van werkomstandigheden en kwaliteitsbeheersing’. In het stadskantoor aan de Haagse Leyweg, dat hij recent opleverde, zijn de uitkragende betonnen prefab gevelvlakken als sandwichpanelen gerealiseerd. In dit gebouw worden de hoofdvorm zowel in materiaal als in ruimte door het constructieve concept bepaald. De leesbaarheid en de expressie van het bouwen zelf, eerst tijdens het bouwen en later als tectoniek, vindt de architect een primaire kwaliteit van architectuur.


Rudy Uytenhaak. Fotograaf Lisette van de Pavoordt

Uytenhaak verdedigt op GEVEL 2012 de volgende stelling:

“Alleen betrokken architecten kunnen overweg met de interne en externe complexiteit van engineering en proces. Het is de kunst om de kracht van de serie in te zetten voor de compositie van het geheel.”

In debat

Wil je nog iets toevoegen aan deze definitie? Of ben je het er helemaal niet mee eens? Laat het ons dan weten. Op alle sociale media van de Architect kun je je mening over deze stelling geven, LinkedIn, Twitter en Facebook. Hoofdredacteur Harm Tilman legt jouw mening vervolgens voor aan Rudy Uytenhaak tijdens het evenement op GEVEL 2012. Als je er zelf ook bent, kun je natuurlijk face to face met Uytenhaak in debat.

Wat is er nog meer te doen?

De thema’s ambacht, prefab en experiment worden elke dag uitgediept in vier korte programma-onderdelen. Allereerst brengen de vakredacteuren van de Architect elke dag nieuws over de laatste innovaties. Ook gaan architecten met verschillende visies en specialisten op het gebied van constructie en bouwfysica met elkaar in gesprek. Daarnaast presenteert de nieuwe generatie ontwerptalent kort een visionair project uit eigen koker.

Het uur wordt besloten met de stellingen van architecten en een kort vraaggesprek en debat tussen architecten, redactie en bezoekers. Vervolgens kan er worden nagepraat op de stand van de Architect.

Kijk hier voor het volledige programma van Meet de Architect op GEVEL 2012.


Hoogheemraadschap in Heerhugowaard, een ontwerp van Rudy Uytenhaak. Fotograaf Pieter Kers.

Reageer op dit artikel