nieuws

Stelling André Kempe: experiment ontstaat uit dwang

Geen categorie

“Het architectonisch experiment laat zich verklaren als conceptuele of pragmatische dwang”, zegt André Kempe van Atelier Kempe Thil. Volgens de architect leidt het consequent uitvoeren van architectonische strategieën automatisch tot dingen die nog niet bestaan. Ben je het eens met Kempe of juist helemaal niet? Tijdens het evenement Meet de Architect op GEVEL 2012, 25 tot en met 27 januari in Ahoy’, kun je met hem in debat.

Stelling André Kempe: experiment ontstaat uit dwang

In het januarinummer van de Architect geven André Kempe en Oliver Thill van het Rotterdamse bureau Atelier Kempe Thill hun visie op gevels en architectuur. “De gevel is voor ons een manifestatie van de bouwstructuur. Als het gebouw bijvoorbeeld door symmetrie goed is georganiseerd, als de structuur zuiver is, leidt dat vanzelf tot een goede basis voor de verschijningsvorm. De gevel is geen bekleding.”

Kempe verdedigt op GEVEL 2012 de volgende stelling:

“Het werkelijke architectonische experiment in gevelontwerpen ontstaat niet uit een vrije keuze, maar uit conceptuele of pragmatische dwang.”

 
Architect André Kempe van Atelier Kempe Thill is vrijdag 27 januari te gast bij Meet de Architect op GEVEL 2012.

In debat

Wil je nog iets toevoegen aan deze definitie? Of ben je het er helemaal niet mee eens? Laat het ons dan weten. Op alle sociale media van de Architect kun je je mening over deze stelling geven, LinkedIn, Twitter en Facebook. Hoofdredacteur Harm Tilman legt jouw mening vervolgens voor aan André Kempe tijdens het evenement op GEVEL 2012. Als je er zelf ook bent, kun je natuurlijk face to face met Kempe in debat.

Ook op de stellingen van Haiko Meijer van Onix Architecten (‘een gevel heeft charisma nodig‘) en van Rudy Uytenhaak van Rudy Uytenhaak Architectenbureau (‘constructie bepaalt vorm’) kun je nog reageren.

Wat is er nog meer te doen?

De thema’s ambacht, prefab en experiment worden elke dag uitgediept in vier korte programma-onderdelen. Allereerst brengen de vakredacteuren van de Architect elke dag nieuws over de laatste innovaties. Ook gaan architecten met verschillende visies en specialisten op het gebied van constructie en bouwfysica met elkaar in gesprek. Daarnaast presenteert de nieuwe generatie ontwerptalent kort een visionair project uit eigen koker. Dit alles wordt gemodereerd door de hoofdredacteur van de Architect, Harm Tilman.

Het uur wordt besloten met de stellingen van architecten en een kort vraaggesprek en debat tussen architecten, Harm Tilman en bezoekers. Vervolgens kan er worden nagepraat op de stand van de Architect.

Kijk hier voor het volledige programma van Meet de Architect op GEVEL 2012.

 
Jongerencentrum De Hood in Amsterdam-Osdorp heeft een gevel van spuitbeton.

Reageer op dit artikel