nieuws

Sportplein Binnenrotte voor meer activiteit op Binnenrotteplein

Geen categorie

Shift architecture urbanism en Paul Zuidgeest Landschapsarchitectuur ontwikkelden een voorstel voor een binnenstedelijk openbaar sportplein in Rotterdam. Zij willen met hun idee invulling geven aan een locatie die slechts twee dagen in de week wordt gebruikt voor de markt. Daarnaast vloeit het voorstel vloeit voort uit Rotterdam Sportstad manifest en de Rotterdamse ambitie de sportcultuur op Olympisch niveau te brengen.

Sportplein Binnenrotte voor meer activiteit op Binnenrotteplein

Het voorstel zorgt, naast de twee marktdagen, voor activiteit op het Binnenrotteplein. Op het Sportplein Binnenrotte is ruimte om te voetballen, tennissen, hockeyen, harlopen, skaten en schaatsen. Ook kunnen er sporttoernooien worden gehouden, gymles gegeven en sportclinics worden georganiseerd. Ook is er ruimte voor culturele activiteiten en spelgelegenheid.

De langgerekte vorm van de Binnenrotte wordt benut voor een stedelijke atletiekbaan van 800 meter lengte, een shared space voor voetgangers, joggers, fietsers en skaters. Binnen dit parcours liggen verschillende sportvelden die ieder op een specifieke manier plaatsmaken voor de markt.

Het bewegende dakveld is een opgetild kunstgrasveld dat tijdens sportdagen neerdaalt op het plein. Tijdens marktdagen vormt het een overdekte ruimte waaronder de markt doorloopt. Het verborgen ijsveld fungeert op sportdagen als een overdekte schaatsbaan. Tijdens marktdagen is het dak naar beneden geschoven en wordt het een houten marktvloer die de ijsbaan verbergt. Deze twee bewegende structuren refereren aan de verderop gelegen Hefbrug. Twee multisportvelden zijn voorzien van geautomatiseerde rolgordijnen die na elke marktdag neerdalen vanuit een pergolastructuur. Hun zoab ondergrond met geïntegreerde LED belijning leent zich voor dubbelgebruik door sport en markt.

Ter hoogte van de bibliotheek komt een op de zon georiënteerde tribune. Eronder bevindt zich het ‘clubhuis’ met kleed- en doucheruimtes, alsmede het kantoor van de sportpleinbeheerder waar diverse sportattributen verhuurd worden.

Naast de nieuwe openbare sportfaciliteiten wordt het plein voorzien van duidelijke oversteekplaatsen, verblijfsplekken en een forse hoeveelheid nieuwe bomen.

Sportplein Binnenrotte is ontwikkeld door Shift architecture urbanism in samenwerking met Paul Zuidgeest Landschapsarchitectuur in het kader van de door het NAi en het Fonds BKVB geïnitieerde Studio for Unsolicited Architecture. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met NOC*NSF, de Krajicek Foundation en bewonersorganisatie ProGroen.

Het project is ingediend bij het Stadsinitiatief Rotterdam. Dit houdt in dat inwoners van Rotterdam hun idee voor de stad kunnen inzenden om uitgevoerd te worden. Het winnende project wordt uiteindelijk gerealiseerd.

Reageer op dit artikel