nieuws

Metamorfose voor Raad van State door Merkx + Girod

Geen categorie

De Rijksgebouwendienst vroeg in 2001 aan Merkx+Girod architecten de nieuwbouw en de renovatie van de Raad van State op zich te nemen. In tien jaar tijd gaven Evelyne Merkx en Patrice Girod het Haagse complex een majestueuze make-over. Volgens vakredacteur interieur Marit Overbeek is dit project een voorlopig hoogtepunt in het oeuvre van de interieurarchitecten.

Metamorfose voor Raad van State door Merkx + Girod

De aanleiding voor het project was het toegenomen aantal leden en medewerkers van de Raad van State en de noodzaak tot groot onderhoud en verbetering van de veiligheid binnen de gebouwen. De Raad zetelt sinds 1982 in een monumentaal gebouwencomplex aan de Kneuterdijk in de historische binnenstad van Den Haag. Dit complex bestaat uit een combinatie van monumenten.

Met behoud van de monumentale sfeer wist Merkx + Girod architecten een eigentijds complex te realiseren. De verschillende panden zijn op een efficiënte manier aan elkaar geknoopt.

Onzichtbare aanpassingen

De meeste aanpassingen in de monumenten, zoals de moderne klimaatinstallatie, zijn bijna onzichtbaar. Iedere ruimte heeft een nieuwe uitstraling die recht doet aan het historische karakter. De monumentale kapconstructie van het voormalige woonhuis van Van Oldenbarnevelt aan de Kneuterdijk is in het zicht gebracht. Het biedt tegenwoordig onderdak aan de bibliotheek van de Raad.

Bij de Raad van State gaan architectuur en interieurarchitectuur hand in hand. Dat is niet nieuw voor Merkx+Girod architecten, het bureau dat ook verantwoordelijk was voor de renovatie van het Concertgebouw Amsterdam en het Stadhuis Rotterdam. Tevens ontwierp het de interieurs voor de Hermitage Amsterdam, het Dordrechts Museum en boekwinkel Selexyz in de Dominicanerkerk in Maastricht.

Lees het volledige artikel in de Architect van januari 2012.

Reageer op dit artikel