nieuws

Junya Ishigami en MAKS ontwerpen uitbreiding en renovatie Groot Vijversburg

Geen categorie

Het Japanse architectenbureau junya.ishigami+associates en MAKS I Marieke Kums zijn geselecteerd voor de uitbreiding en renovatie van de 19e eeuwse buitenplaats Park Groot Vijversburg. Het project omvat een nieuw bezoekerscentrum, een drijvend podium en botanische kassen. Daarnaast zullen zij het monumentale landhuis renoveren. Tussen 2012 en 2013 wordt het park in grootte verdubbeld van 15 tot 30 hectare.

Junya Ishigami en MAKS ontwerpen uitbreiding en renovatie Groot Vijversburg

Het nieuwe bezoekerscentrum voegt zich naar het bestaande park, maar introduceert tegelijkertijd ook een nieuw landschap. Door een zorgvuldige positionering is de impact op de groene omgeving geminimaliseerd. Het nieuwe gebouw zal vrij en uitgestrekt in het landschap staan, maar zal daarbij een subtiele relatie aangaan met de bestaande elementen van het park.

Weerspiegeling

Het ontwerp bestaat uit drie lijnen. Deze lijnen, of dunne wanden, accentueren de kwaliteiten van de omringende landschappen (de historische villa, de renaissancetuin, de oude vijver en de lindelaan). De gevels weerspiegelen het parklandschap, zodat het gebouw het park wordt en het park het gebouw.

Intimiteit

Het bezoekerscentrum is deels verzonken in het landschap; zacht glooiende hellingen brengen bezoekers van buiten naar het hart van het gebouw, anderhalve meter lager. Zo wordt de visuele impact op haar omgeving verkleind en wordt er een zekere intimiteit gecreëerd in het interieur.

Landschapsontwerp

Eerder werd al bekendgemaakt dat LOLA Landscape, Deltavormgroep en Piet Oudolf een uitbreiding van het park realiseren van 15 hectare. Tobias Rehberger, een Duitse kunstenaar, is gevraagd enkele nieuwe kunstwerken te creëren.

Het bezoekerscentrum en overige projecten zullen in 2014 opgeleverd worden.

SANAA

Ishigami en Kums kennen elkaar uit de tijd dat ze beiden werkzaam waren bij SANAA. Ishigami is vooral bekend van het Kanagawa Institute of Technology, Kums werkte van 2003 tot 2005 bij OMA en van 2006 tot 2009 bij SANAA. Tegenwoordig is ze met haar eigen bureau MAKS gevestigd in Rotterdam.

Reageer op dit artikel