nieuws

ING: Vastgoed verder in dal

Geen categorie

Niet alleen de bouw krijgt een nieuwe dip, ook de vooruitzichten voor commercieel vastgoed zijn allerminst positief voor dit jaar. De economische krimp zorgt voor een afnemende vraag naar vierkante meters. In de eerste negen maanden van 2011 liet alleen winkelvastgoed nog een waardestijging zien. Er is nog steeds veel vraag naar toplocaties, maar verder lijkt ook de winkelmarkt niet aan de recessie te kunnen ontsnappen, zo meent ING Economisch Bureau.

ING: Vastgoed verder in dal

De vastgoedwereld ondervindt de gevolgen van de economische teruggang. Eind 2011 beoordeelden een meerderheid van de verhuurders, makelaars en beleggers het economisch klimaat ongunstiger dan in de voorafgaande drie kwartalen. In het derde kwartaal 2011 verwachtten vooral makelaars een stijging van de omzet door de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting. De regeling leidde echter amper tot een effect, zodat deze positieve omzetverwachtingen alweer zijn verdwenen.

 

Aanbod winkelruimte stijgt

Ook in 2012 houden consumenten de hand op de knip, waardoor de volumes in de detailhandel dalen. Dit heeft zijn weerslag op de gebruikersmarkt van winkelvastgoed. In de eerste negen maanden van 2011 werd er circa 10% minder vierkante meters aan winkels en showrooms verhuurd of verkocht dan in dezelfde periode in 2010. Het aanbod begint ook steeds verder op te lopen: eind 2008 was het aanbod 850.000 m2 en in september 2011 bijna 1,2 miljoen m2.

 

Kortere huurcontracten

Een op handen zijnde nieuwe lease richtlijn voor bedrijven die onder IFRS rapporteren kan er verder voor zorgen dat huurders de komende jaren kortere huurcontracten willen afsluiten. De regeling gaat waarschijnlijk in 2013 in.

 

Reageer op dit artikel