nieuws

Huizenprijs daalt 4 procent in 2011

Geen categorie

De gemiddelde huizenprijs is in Nederland afgelopen jaar met 4,1 procent gedaald. Makelaarsvereniging NVM rekent voor dit jaar op een prijsdaling van ongeveer 5 procent. Dat bleek donderdag 12 januari bij de presentatie van huizenmarktcijfers van makelaarsvereniging NVM. Na de prijsdaling van 4,1 procent over afgelopen jaar rekent de NVM voor 2012 op een verdere prijsdaling van ongeveer vijf procent.

Huizenprijs daalt 4 procent in 2011

 

Het aantal verkopen liep in het vierde kwartaal fors terug, met 13 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van 2010. In de laatste drie maanden van het jaar werden 29.400 woningen verkocht. Daarmee is dit het slechtste vierde kwartaal wat betreft de verkopen sinds 1994. Over heel 2011 werden 118 duizend woningen verkocht, een min van 7 procent.

In het vierde kwartaal van 2011 viel de huizenprijs 1,7 procent lager uit, vergeleken met de maanden juli, augustus en september. De gemiddelde prijs van een woning bedroeg 223 duizend euro. Dat is drie procent minder dan in het vierde kwartaal van 2010.

Consument staakt
De NVM ziet als belangrijkste factoren voor het zwakke sentiment de schuldencrisis en Europa en de economische stagnatie die is opgetreden. “De Nederlandse consument is onzeker en stelt de beslissing om een ander huis te kopen uit”, aldus voorzitter Ger Hukker van de NVM.

Van belang is verder ook dat consumenten minder kunnen lenen, door strengere kredieteisen van banken, terwijl de dreigende recessie en bezuinigingsplannen van het kabinet het consumentenvertrouwen hebben ondermijnd.

De NVM verwacht geen herhaling van de crisis van de jaren 1980, toen huizenprijzen tussen 1980 en 1985 gemiddeld 40 procent daalden. “Momenteel valt het met de inflatie en de werkloosheid mee en heeft onze economie nog steeds veerkracht”, aldus Hukker.

Reageer op dit artikel