nieuws

Dynamisch daglichtplafond ontwikkeld

Geen categorie

Aan het Fraunhofer-Institut in Stuttgart (D) is een plafond ontwikkeld dat de lichtwisselingen van daglicht simuleert. Proefpersonen zijn enthousiast.

Dynamisch daglichtplafond ontwikkeld

Het plafond is opgebouwd uit twee lagen: één van platen met rode, blauwe, groene en witte leds, die samen het hele lichtspectrum weergeven, en één van platen uit een diffuus wit materiaal, die het licht verstrooien. De leds kunnen de dynamiek van daglicht nabootsen.

Het eerste onderzoek naar ervaringen van gebruikers is positief. Werknemers kregen hierbij verschillende lichtcondities: gedurende één dag het normale, statische licht; gedurende een tweede dag licht met enige fluctuatie; en gedurende een derde dag licht met een snellere verandering. Tachtig procent koos voor de snelle, dynamische verlichting.

Reageer op dit artikel