nieuws

Bird Safe bouwen verplicht in San Francisco

Geen categorie

In San Francisco kunnen vogels in de toekomst betrekkelijk veilig door de stad vliegen dankzij de verordening Bird-Safe bouwen die door de stad is aangenomen. San Francisco is door drie zijden omgeven door water en heeft veel parken, waardoor de stad onder vogels favoriet is. Ook ligt de stad op veel trekroutes van vogels. De bebouwde kern met veelal glazen hoogbouw is hierin een dodelijke val.

Bird Safe bouwen verplicht in San Francisco

 

 

Niet alleen willen de vogels door het glas heen vliegen, ook de weerspiegelende vegetatie in het glas zorgt voor een vertekenend beeld. Bij nacht raken de vogels gedesoriënteerd door de verlichte wolkenkrabbers die de sterren onzichtbaar maken. De vogels vliegen hierdoor in cirkels rond de gebouwen en vallen dood neer van uitputting.

Steden als Toronto, Canada, Chicago en New York volgen vrijwillig richtlijnen om hun gebouwen bird-safe te maken. De nieuwe bouwnormen van San Francisco gaat een stap verder en zijn vanaf nu verplicht. De verordening geldt voor alle nieuwbouw en voor alle uitbreidingen op bestaande gebouwen die maximaal 300 meter van open water of natuurparken staan, zoals het Golden Gate park.

De nieuwe normen geven specifieke richtlijnen voor gevel behandeling, lichtontwerp en kleine windenergie installaties op de daken. De belangrijkste wijziging betreft de ‘vogel bots zone’ van de onderste 60 meter, waar glas het meest vegetatie reflecteert. Deze zone mag niet meer dan 10 procent beglazing bevatten in de toekomst. Verlichting moet minimaal afgeschermd zijn en schijnwerpers en zoeklichten zijn verboden.

Reageer op dit artikel