nieuws

Bekijk de foto’s van Meet de Architect op GEVEL

Geen categorie

Gezien de drukte op de drie edities van Meet de Architect, die vorige week plaatsvonden tijdens de vakbeurs GEVEL 2012 in Ahoy te Rotterdam, is er onder architecten en ontwerpers veel behoefte aan het uitwisselen van kennis. Gerenommeerde architecten, jong ontwerptalent en andere bouwprofessionals debatteerden elke middag vol vuur over gevels en architectuur.

Bekijk de foto’s van Meet de Architect op GEVEL

Tijdens de beurs GEVEL 2012 behandelde de Architect elke dag een actueel thema op het gebied van gevels en architectuur, tijdens het evenement Meet de Architect. Deze thema’s zijn ambacht, prefab en experiment. De redactie diepte elke dag deze thema’s uit in vier korte programma-onderdelen.

Woensdag 25 januari: Ambacht

Hugo de Clercq van FARO Architecten en Jan-Peter Wingender van Wingender Hovenier Architecten discussieerden met elkaar over de betekenis van ambacht in het ontwerp, en het verschil tussen ambacht en vakmanschap.Fotograaf Get the Picture/Hans de Vries

 
‘Groene architectuur zit ‘m niet in een groene constructie ontwerpen, maar in het kostenplaatje duidelijk maken voor de opdrachtgever en in slimme samenwerkingen’, aldus Richèl Lubbers van BYTR Architecten. Fotograaf Get the Picture/Hans de Vries


Over de stelling ‘een goede gevel heeft charisma’ en wat dat dan is, charisma, ontstond een levendig debat tussen Harm Tilman, hoofdredacteur van de Architect, Haiko Meijer van Onix Architecten en de aanwezigen. Fotograaf Get the Picture/Hans de Vries

Donderdag 26 januari: Prefab

Ronald Schleurholts (cepezed) en Jean Marc Saurer (HvdN + Studioninedots) rusten even uit na een geanimeerd gesprek dat zich toespitste op productontwikkeling. Waar cepezed zijn gevelontwerpen steeds verder verfijnt en optimaliseert met betrekking tot performance, productieproces en kosten, zoekt HvdN + Studioninedots naar de mogelijkheden van prefab voor een gevel die performance combineert met expressiviteit.


Nanne de Ru van Powerhouse Company presenteerde zijn visie op de architect als ontwerper, engineer, consultant, productontwikkelaar en risicodragend ondernemer. Slim nadenken over prefab is hier onlosmakelijk mee verbonden. De Ru illustreerde dit met voorbeelden uit het oeuvre van Powerhouse Company, van het BEING home concept tot het gevelontwerp voor een kantoorgebouw in het Olympiakwartier in Almere.


Rudy Uytenhaak sprak vol passie over de manier waarop prefab kan worden ingezet in de architectuur. Volgens hem is het de kunst om de seriematigheid die hier het onvermijdelijke gevolg van is, in te zetten voor de compositie van het geheel. Zo kun je repetitie naar je hand zetten.

Vrijdag 27 januari: Experiment

 
Onder leiding van Harm Tilman gingen Gerard Loozekoot (UNStudio) en Walter Spangenberg (ABT) met elkaar in debat over de kwestie hoe architecten en constructeurs het beste kunnen samenwerken om te komen tot vernieuwende gevelconcepten. De dynamiek tussen Loozekoot en Spangenberg was erg inspirerend voor de aanwezigen. Fotograaf Ronald Tilleman/DAph


Jeroen Tacx (Studio TX) presenteerde tijdens zijn pitch de kaswoning: een innovatief concept over hoe om te gaan met stralingswarmte en binnen/buitenruimte. Fotograaf Ronald Tilleman/DAph

 Andre Kempe (Atelier Kempe Thill) meende tijdens zijn voordracht dat innovatie in de architectuur geen doel op zich mag zijn. Hij denkt zelfs dat het, om onnodige risico’s te vermijden, beter is om het te voorkomen en het alleen toe te passen wanneer het architectonisch concept erom vraagt. Fotograaf Ronald Tilleman/DAph

Reageer op dit artikel