nieuws

BEEing Green: een bijenpaleis voor in de stad

Geen categorie

In het Jaar van de Bij heeft het modern ecologische bureau ORGA architect het initiatief genomen om het bijenhouden in de stad te bevorderen. De bijen worden gehuisvest in het eco bijenpaleis BEEing Green.

BEEing Green: een bijenpaleis voor in de stad

 

 

 

In de stad doen bijen het veelal beter dan op het platteland. Het is er warmer, de mensen gebruiken minder bestrijdingsmiddelen en er zijn, opmerkelijk genoeg, meer bloemen te vinden.

 

Het bijenonderkomen is gebouwd van natuurlijke en ecologische materialen, ingepakt in en door groen. De scherpe daklijn biedt schaduw en bescherming en begeleidt de uitvliegende bijen. Het glas geeft een blik op de kasten, waardoor de passant kan zien hoe de bijen drinken en hoe de imker zijn werk doet. Het hekwerk maakt dat de bijen hoog uitvliegen. In de groenwand en op en aan het bijenpaleis worden inheemse drachtplanten* geplaatst, voor de eerste voeding en om de bijen in actie te zien.

* Dracht betekent het heen en weer vliegen naar planten die op dat moment  nectar, stuifmeel en/of honingdauw bieden. Die planten zijn de drachtplanten.

Drie km2 stad

Een BEEing Green heeft ongeveer drie km2 stadsoppervlak nodig. Er moet wel een park, een grote berm, een spoorweg-, of braakliggend terrein, of een groenzone in de buurt zijn. Voordat een bijenpaleis wordt geplaatst, kijkt architect en biologisch imker Daan Bruggink hoe groot de drachtmogelijkheden zijn en waar de bestaande imkers zitten.

Deelnemende partijen

Reageer op dit artikel