nieuws

Nieuwe ‘Schatkamers’ Portugese Synagoge

Geen categorie

Na een uitgebreide restauratie wordt op 20 december het gerestaureerde Portugese Synagoge-complex uit 1675 geopend. Door de restauratie is het joods cultureel en religieus erfgoed toegankelijk voor het publiek. Architectenbureau Rappange & Partners tekende het ontwerp voor de restauratie. Kossmann.dejong maakte het ontwerp voor de inrichting en de schatkamers.

Nieuwe ‘Schatkamers’ Portugese Synagoge

 

In de kelder van de bijgebouwen zijn door Kossmann.dejong transparante ‘schatkamers’ ontworpen. In deze nieuwe depots worden de collecties van de Portugese Synagoge in hun gebruiksfunctie getoond. Er zijn ruim zevenhonderd ceremoniële objecten te zien, variërend van zilver, zijde en brokaat. Daarnaast zijn ook antieke boeken, meubilair, Torarollen en prenten te zien in de schatkamers. In de joodse bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos zijn oude handschriften te bezichtigen.

De ceremoniële objecten zijn evenals de gebouwen nog altijd in gebruik. Het oude rabbinaat, de Mikwe (het rituele bad) en de voormalige rouwkamer waar de rituele wassing van overledenen plaatsvond, kunnen ook worden bezocht. Dat geldt ook voor de Ma´amad (bestuurskamer) en de wintersynagoge. Deze bijgebouwen zijn op vele manieren toegankelijk gemaakt voor het publiek. Sommige ruimtes zijn heringericht en van de originele collectie voorzien, anderen bleven gehandhaafd in de oorspronkelijke, soms eeuwenoude staat.

Als onderdeel van de nieuwe publiekspresentatie is ook de winkel en de bewegwijzering en bezoekersinformatie door Kossmann.dejong opnieuw ontworpen. In de nabije toekomst zal ook de multimedia guide inhoudelijk totaal worden vernieuwd.

Reageer op dit artikel