nieuws

MVRDV ontwerpt onderscheidende woontorens

Geen categorie

MVRDV maakte in opdracht van Yongsan Dream Hub Corporation uit Zuid Korea het ontwerp voor ‘The Cloud’, twee woontorens die vanaf de 27e verdieping met elkaar zijn verbonden. De twee torens van 260 meter hoog van 300 meter hoog moeten in 2015 worden opgeleverd.

MVRDV ontwerpt onderscheidende woontorens

 

 

 

De zuidelijke toren wordt 260 meter en krijgt 54 verdiepingen, de noordelijke toren wordt 300 meter en telt 60 verdiepingen. Halverwege, vanaf de 27e etage wordt de verbinding gemaakt door een tien etage tellend ‘wolk’, waaraan het project zijn naam dankt. Deze verbinding maakt volgens MVRDV het onderscheidt met gelijksoortige projecten. Op de begane grond is dan ook een verbindende plint achterwege gelaten waardoor de ruimte op de begane vrijkomt voor openbare tuinen die worden ontworpen door Martha Schwartz.

Daarnaast stelt MVRDV dat, normaal gesproken, hoogbouw weinig toevoegt aan het stadsleven. Door het publieke programma in de wolk te maken vormen de toren wel een sociaal onderdeel van de stad. Hiervoor komen in de torens, behalve woningen, cafés, een restaurant en sport- en wellnessvoorzieningen. Precies tussen de twee toren komt een zwembad te hangen. Volgens Jan Knikker van MVRDV kunnen “mensen er straks zelfs buiten op een terrasje zitten”.

De luxe appartementen variëren in grootte van 80 tot 260 m2 waarvan sommige zijn voorzien van patio’s of tuinen. Een grote lobby op de begane grond dient als entree. In de toren komt ook een Officetel (Office-Hotel) en 25.000 m2 panoramische appartementen met een karakteristieke Koreaanse indeling.

De torens komen te liggen bij de toegang van het Yongsan Dreamhub project. Het masterplan van deze uitbreiding van de Zuid Koreaanse hoofdstad Seoel is afkomstig van Studio Libeskind.

 Cloud MVRDV

Omstreden

Ook Jan Knikker geeft toe in het AD dat hij even aan 9-11 moest denken. “Maar het is niet de bedoeling een associatie met de aanslagen neer te zetten”. “Bouwen met pixels, zoals we dat noemen, is niet ongebruikelijk. Bovendien hangt de wolk in dit geval om beide torens heen en wat was op 11 september 2011 niet het geval”. MVRDV bood de projectontwikkelaar in Seoel ook nog een andere constructie, een ring om de twee flats, aan. “Maar ze vonden de wolk een bijzonder goed ontwerp”.

Reageer op dit artikel