nieuws

Meest bekeken blogs van 2011

Geen categorie

De blog waarin onze redacteur Merel Pit vertelt over haar nachtelijk bezoek aan de bouwput van de Markthal, gelegen naast haar huis in Rotterdam, werd het allerbest bekeken van het hele jaar.

Meest bekeken blogs van 2011

 

 

 

Deze blog, met de titel Zwemmen in de Markthal,  is te bezoeken via deze link.

2. Paarden versieren Rotterdam

 

  

Op weg naar de markt botst Merel op een (lui)paard van kunststof. Oftewel een paardsculptuur waarvan de helft was bedekt met een luipaardprint. Dit blijkt niet het enige bontgekleurde, levenloze ros in Rotterdam.

3. Kan IJburg leren van Inside Design?

 

  

In heel de wereld profileren steden zich als designstad. Ze doen dat door op uiteenlopende gebieden ontwerp uit te stralen. Omdat design wordt geassocieerd met kwaliteit, is ze een krachtig middel tot communicatie en vormt ze een stimulans voor economische ontwikkeling. Ook in Amsterdam zien we om deze redenen de bewuste toepassing ervan op tal van gebieden.

4. Must-see architectuurfilms

 

  

‘Wat zijn de ‘must-see architectuurfilms ever’? vroeg Merel haar followers, friends and connections via verschillende social media kanalen. De reacties waren overweldigend. Dit heeft geleid tot een diverse lijst van 32 films/documentaires, 2 drieluiken en 1 serie.

5. Vijf-sterrenervaring in klushuis: do-it-yourself

 

  

De stalen deur van een van de dichtgetimmerde panden aan de Mathenesserdijk staat op een kier. Daar stap je binnen in pop up hotel The Neston. Een groep ondernemende ontwerpers, architecten en ontwikkelaars toverden dit Rotterdamse klushuis voor vijf dagen om tot een hotel, om te bewijzen dat er veel kan in de stad. Dankzij ondernemers uit de buurt en bevriende ontwerpers is een vijfsterrenervaring gecreëerd.

6. Een nieuwe generatie architecten

 

  

“De generatie post Superdutch-architecten is in opkomst”, gonst het door architectenland. Maar wat kenmerkt deze generatie? Zet ze zich af tegen de ideeën van de vorige generatie? Of zijn ze door de crisis gedwongen zich anders op te stellen om aan werk te komen? In de televisieserie Architecturen in Kunstuur (AVRO) wordt de nieuwe situatie van de architectuur onderzocht en komen beide generaties aan bod.

7. Architectuur voor bijna niets

 

  

Eén uur voor sluitingstijd liep Merel binnen bij ‘architecture for one euro’. Middenin Rotterdam, op nog geen vijfhonderd meter afstand van haar huis, vlakbij haar Albert Heijn, bevindt zich sinds kort een architectuurwinkel. Voor slechts één euro krijg je hier advies van een architect. Een koopje! Daar wilde zij meer van weten.

8. Openluchtmuseum vol met Bedauxvilla’s

 

  

Merel voelde zich alsof ze terecht was gekomen in het openluchtmuseum van villa’s, ontworpen één bepaalde architect. Vlakbij het centrum van Goirle staan midden in het groen aan een smal weggetje, de Doctor Keyzerlaan, zeven – min of meer op elkaar lijkende – vrijstaande woonhuizen op slechts een steenworp afstand van elkaar. De laan komt uit op de Tilburgseweg waaraan nog eens drie van dergelijke villa’s staan en iets verderop bevindt zich aan de rotonde het recentste exemplaar.

9. Must-see voor alle architecten

 

  

‘Eigenlijk moet de hele beroepsgroep naar de Schatkamer in het NAi‘, dachten Loes en Merel, hoewel ze met hoofdpijn naar buiten kwamen.

10. Wat verkoopt de architect?

 

  

De architect moet zelf initiatief nemen en zich opstellen als een ondernemer in plaats van afwachten tot een opdrachtgever langs komt. Dit zou dé oplossing zijn voor de branche om er weer bovenop te krabbelen. Maar hoe moet dat? En wat verkoopt hij dan? Voor de hand liggende vragen, maar de antwoorden zijn ingewikkelder. Wat volgens Merelhierbij kan helpen, is om het kunstje af te kijken bij andere ontwerpers.

Reageer op dit artikel