nieuws

Definitief ontwerp Centraal Bedieningsgebouw Flevoland

Geen categorie

Bij de Noordersluis in Lelystad wordt het centraal bedieningsgebouw Flevoland gebouwd. Vanuit dit gebouw zullen alle bruggen en sluizen in de provincie Flevoland bediend gaan worden. DP6 maakte het ontwerp voor dit ‘werkgebouw’ waarin de operationele processen efficiënt worden uitgevoerd.

Definitief ontwerp Centraal Bedieningsgebouw Flevoland

De architectuur van het Centraal Bedieningsgebouw refereert aan de bakstenen architectuur van het gemaal Wortman, ontworpen door Dirk Roosenburg. Doordat de ruimten op de begane grond kleiner zijn dan op de verdieping kraagt het gebouw iets uit. Een ander beeldbepalend element is de regulering van het binnenvallende zon- en daglicht. Een aantal relaties van ruimten onderling en met de omgeving, een aantal zichtlijnen naar buiten en korte tracés voor elektriciteits- en datakabels bepalen in hoge mate de indeling.

Om onderhoudskosten te besparen heeft DP6 gekozen voor robuuste en onderhoudsvrije materialen, zowel binnen als buiten. . Naast de bakstenen gevel die refereert aan het bestaande gemaal Wortman en de huidige bedieningshuisjes worden de kozijnen gemaakt van wit gepoedercoat aluminium. Het bedieningsgebouw een goed geïsoleerde compacte hoofdopzet. Luifels, zonwerend glas en lichtwering aan de binnenzijde zorgen voor verkoeling. Om energie te besparen wordt warmte teruggewonnen uit ventilatielucht en wordt gekoeld en verwarmd met warmtepompen.

De bouw van het bedieningsgebouw gaat volgens planning van start in april 2012. Eind 2012 moet het daarna klaar zijn.

Reageer op dit artikel