nieuws

BIM: hoe implementeer ik het op mijn bureau?

Geen categorie

Auteur Alijd van Doorn geeft elke maand tips over de praktische kant van het architectenvak. In het decembernummer van de Architect het eerste van een serie artikelen over BIM. Hieronder drie aanbevelingen die ze optekende uit de monden van Marco van der Ploeg, BIM-manager bij ABT en Dik Spekkink, zelfstandig adviseur voor de implementatie van BIM bij architectenbureaus.

BIM: hoe implementeer ik het op mijn bureau?

1 Houd doel en middel uit elkaar

Architecten beschouwen BIM vaak als een doel op zich. Meestal noemen ze het in een adem met duurzaamheid, als een mogelijkheid om de concurrentie voor te blijven. Het risico van deze benadering is dat het resultaat uiteindelijk teleurstellend is. Marco van der Ploeg adviseert dan ook om te zorgen voor een duidelijke omschrijving van het doel voor de organisatie, bijvoorbeeld in de vorm van een business plan. Het beleid moet hier vervolgens op worden ingericht. Dit betekent bijvoorbeeld het opstellen van een stappenplan en de allocatie van tijd en geld. Om de uitvoering van dit beleid kracht bij te zetten is het aanstellen van een BIM-manager aan te raden.

2 Maak een realistische inschatting van de kosten

De kosten voor de overgang naar bim bestaan uit een licentie voor een 3d-modelleringsapplicatie, investeringen in hardware en een opleiding voor de medewerkers. Daarnaast zijn er indirecte kosten in de vorm van de leertijd om de nieuwe werkwijze toe te passen. Het duurt zes tot negen maanden voordat een 3d-modelleur op zijn ‘normale’ productiviteit zit. Volgens Dik Spekkink zijn de kosten voor een gemiddeld architectenbureau per werkplek gemiddeld € 7.500 tot € 12.500. Vooral de pakketkeuze heeft effect op mogelijke prijsverschillen. Vanwege de heftige concurrentie op de markt loont het volgens Spekkink om meerdere offertes op te vragen voor software, opleiding en ondersteuning.

3 Betrek de medewerkers bij de keuze om over te stappen

Het gebruik van BIM is een strategische beslissing. Voor een succesvolle implementatie in het bureau is het van belang dit niet zomaar van bovenaf op te leggen. Als de medewerkers zich bewust zijn van de beperkingen van het traditionele proces, dan vormt dit een goede basis om naar oplossingen te zoeken, zegt Marco van der Ploeg. Vanuit deze wil om dingen te veranderen wordt BIM gemakkelijker geadopteerd door de organisatie. “Adresseer ook de onrust bij het onbekende en nieuwe proces. Maak deze onrust bespreekbaar en geef aan hoe hiermee om te gaan.”

Meer tips over BIM zijn te vinden in het decembernummer 2011 en het januarinummer 2012 van de Architect.

Reageer op dit artikel