nieuws

Plus transformeert bedrijfshal in Apeldoorn

Geen categorie

In Apeldoorn staat het voormalige pand van de Formido al een tijdje leeg. Er moet een keuze worden gemaakt of het pand wordt gesloopt of wordt herbestemd. Plus Architecten heeft onderzoek gedaan of in de voormalige fabriekshal drie aantrekkelijke bedrijfspanden kunnen worden ondergebracht. Het onderzoek richt zich met name op de gevels waarmee een herkenbare, duurzame identiteit worden gecreëerd.

Plus transformeert bedrijfshal in Apeldoorn

De huidige bedrijfshal bestaat uit een staalconstructie met geïsoleerde stalen ‘binnendozen’ met daarop gemonteerd een stalen damwandprofiel. Aangezien de water- en winddichting reeds in de bestaande situatie is gerealiseerd, hoeft de nieuwe ‘huid’ alleen te voorzien in een ‘cosmetische’ toevoeging. Wanneer nieuwe gevelopeningen worden toegevoegd kan dit op eenvoudige wijze waterdicht worden gemaakt tegen de bestaande gevel. De nieuwe gevel neemt alle waterwerende voorzieningen zoals folies en loodslabben uit het zicht.

De nieuwe, unieke materialisering geeft het pand een nieuwe identiteit. Door het materiaal met geautomatiseerde technieken te bewerken, zoals frezen, boren, perforeren wordt een extra ‘informatielaag’ aan het materiaal toegevoegd waarbij figuren en teksten worden afgebeeld in de gevel.

Plus architecten werkten in het onderzoek twee varianten uit, een goedkopere met kurkgevel en een duurdere variant met een kunststof composiet gevel. In beide varianten is op verschillende manieren onderzocht hoe het materiaal bewerkt kan worden om een informatielaag toe te voegen, de kurk-variant door frezen of materiaal opdikking. In de composiet-variant door frezen aan voor en achterzijde van het materiaal.

Ook is vanuit de verkrijgbare handelsmaten van beide platen onderzocht hoe de compositie van de gevelbeplating kan worden opgebouwd. Door de kurkplaten in een halfsteens- of blokformaat verband te schikken of door in de composietgevel, verkrijgbaar in een groot formaat beplating, minder voor de hand liggende composities en vormen te onderzoeken.

 

Reageer op dit artikel