nieuws

Mode en architectuur in één hotel

Geen categorie

Hotel The Exchange in Amsterdam opent deze zaterdag de deuren. Het hotel is een nieuw initiatief van Otto Nan en Suzanne Oxenaar, die eerder tekenden voor het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade in Amsterdam en het Llove Hotel in Tokio. Samen met het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) zijn de kamers aangekleed als modellen.

Mode en architectuur in één hotel

Hotel The Exchange bevindt zich op de Dam en maakt deel uit van De Rode Loper, een initiatief van de gemeente Amsterdam om de entree van de stad te revitaliseren. Het hotel bestaat uit drie bestaande gebouwen, die door de architecten van Ons Werk zijn samengevoegd tot één geheel. De smalle en hoge ingang naar het hotel meandert door de drie panden. Waar mogelijk zijn zichtlijnen aangebracht tussen de bouwvolumes. Hierdoor ontstonden veel Vermeerse doorkijkjes tussen verschillende verdiepingen, de winkel en het restaurant.

Geen fashion hotel

Hoewel mode het uitgangspunt was, wilden Otto Nan en Suzanne Oxenaar van Hotel The Exchange geen ‘fashion hotel’ maken. Het concept is ‘een hotel met kamers aangekleed als modellen’, waardoor de ontwerpers elke kamer beschouwen als een lichaam. De verschillende kamers verwijzen onder meer naar de Rembrandt-kraag of de jurk van Marie-Antoinette, als eerbetoon aan het 17de eeuwse gebouw waar deze kamers zich in bevinden. Andere kamers zijn geïnspireerd op een spijkerjasje, muurbloempjes of Frida Khalo’s kledingkast.

Het proces

In samenwerking met het AMFI zijn acht studenten en alumni geselecteerd. Ze maakten voor hun ontwerpen gebruik van metaforen uit de modewereld. Voordat het ‘aankleden’ begon, zijn de stoffen geproduceerd onder leiding van het Nederlandse Studio INA MATT in samenwerking met het Nederlands Textielmuseum.

Inspiratie is gevonden in achtergelaten matrassen, vergeten kartonnen dozen en façades van gebouwen uit de buurt. Zo ontstonden nieuwe stoffen waarmee de kamers en de publieke ruimtes zijn aangekleed. INA MATT ontwierp samen met Mosa subtiele tegels, die de doorschijnende huid van het model verbeelden. Veel ruimtes in het hotel zijn aangekleed met luxe items, zoals een ketting van twintig meter, comfortabele liftjassen, een warm ingepakte receptie en eindeloze streepjessokken in trapportaal en gangen.

In het pand bevinden zich ook de winkel Options! en restaurant Stock.

Reageer op dit artikel