nieuws

Meest bekeken projecten oktober 2011

Geen categorie

Het Populieren tuinhuis in Groningen door Onix is het meest bekeken project van oktober 2011. Bekijk de andere projecten op de site en geef je waardering.

 

 

 


Top 10

 tuinhuisje
1. Populieren tuinhuis in Groningen 
Dicht tegen de binnenstad aan ligt volkstuinwijk Tuinwijck. Deze groene oase tussen het spoor en de Helperzoom biedt de stedeling voor weinig geld de ideale mogelijkheid de meest eigenzinnige tuin vorm te geven. Het is een ecologische volkstuin waar het goed toeven is. Onix heeft hier een tuinhuis, opgetrokken uit populieren hout, ontworpen.

 berlare
2. Woning met atelier in Berlare (B)
Deze woning met atelier is het eerste werk van Anniek Vandekerckhove en Sam De Bock. Het bevindt zich op de plaats van een oud, bouwvallig cafe met een uitzonderlijk uitzicht op de velden nabij de rivier de Schelde.

 apotheek
3. Apotheek in Sint-Marten-Latem (B)
Voorheen was de apotheek gevestigd in een oude boerderij die zich op de kavel bevond. De kavel ligt aan de hoofdweg van Sint-Marten-Latem tussen een diverse bebouwing. Vanwege de verouderde faciliteiten en de beperkte mogelijkheden van de oude boerderij werd besloten tot nieuwbouw. CAAN architecten kreeg de opdracht hiervoor het ontwerp te maken.

 hout
4. Golf van hout Victoria Albert Museum
Dit najaar worden bezoekers van het Victoria Albert Museum overspoeld door een golf van hout. In het kader van de London Design Week en in opdracht van het American Hardwood Export Council ontwierp Amanda Levete een lichte houtstructuur die sierlijk om de hoofdentree van het museum krult. Ingenieus is de driedimensionale lattenconstructie, waardoor de ‘Timber Wave’ 12 meter hoog vrijstaand boven de bezoekers uittorent.

 scout
5. Scoutcentrum Zeeland, Veerse Meer
Scoutcentrum Zeeland heeft besloten tot nieuwbouw van het Hopman Vernielhuis. Per jaar worden hier zo’n 18.000 overnachtingen geregistreerd voor scouts uit de hele wereld. Het casco van de nieuwe accommodatie is door buro MA.AN opgetrokken uit massieve houten bouwelementen van Finnforest. De houten huid gaat op in de bosrijke omgeving, benadrukt de relatie met de natuur en refereert aan de filosofie van scouting: kamperen, zorg voor de natuur, buitenleven en pionieren.

 stilte
6. Stiltecentrum Mennorode in Elspeet
Kerken worden tegenwoordig vaker afgebroken of herbestemd dan nieuw gebouwd. Toch koesterde Hugo de Clercq van FARO Architecten de stille wens er ooit nog eens een te mogen ontwerpen. En nu staat het er, midden in de bossen, in het conferentiecentrum Mennorode bij Elspeet: een kleine, duurzame parel van hout en glas. De eerste doopsgezinde kerken waren eenvoudige ontmoetingsruimten waar men samenkwam rondom de bijbel. Het nieuwe kerkje op Mennorode verwijst naar die tijd.

 waterland
7. Villa in Waterland
Binnen de randvoorwaarden van het beeldkwaliteitsplan van architectuurstudio Hertzberger voor de bouw van vrijstaande woningen in de Vinexwijk Meerhoven, heeft van Helmond Zuidam architecten een eenvoudig bouwvolume ontworpen dat geheel in hout is gerealiseerd. De woning laat zich kennen als een scherp gesneden, verticaal geprofileerd geheel. De vereiste twee parkeerplaatsen op het kavel konden worden geïntegreerd, waardoor een deel van het kavel semipubliek wordt, terwijl de bewoners een maximale privacy hebben.

facet
8. Kantoorgebouw Facet in Utrecht
Samen met The Wall en het Cockpitgebouw van Hessing maakt het 200 meter lange kantoorgebouw Facet deel uit van de geluidswal voor Leidsche Rijn. Voor het ontwerp van van Tilburg Ibeling von Behr voor de gevel langs de snelweg was het ontwerpuitgangspunt de passerende automobilist.

zwemmen
9. Aquatics Centre Olympisch Zwembad Londen
Het Aquatics Centre, een ontwerp van Zaha Hadid Architects wordt tijdens de Olympische Spelen gebruikt voor zwemmen, schoonspringen, synchroonzwemmen en de moderne vijfkamp. Ook tijdens de Paralympische Spelen zal er worden gezwommen. Het complex bevindt zich aan de zuidoostelijke kant van het Olympic Park.

 maggie
10. Maggie’s centre in Glasgow
De ‘Maggie’s centres’ in het Verenigd Koninkrijk zijn sinds de opening van het eerste centrum in 1996 geroemd vanwege hun tastbare bewijs dat architectuur humane zorgverlening versterkt. Deze week opende in Glasgow het Maggie’s Centre Gartnavel, ontworpen door OMA. Het ontwerp volgt de opvatting van Maggie’s dat mensen die leven met kanker baat hebben bij psychosociale steun in een empathische gemeenschap.

Reageer op dit artikel