nieuws

Landbouw in lege kantoorpanden wint TedX Award

Geen categorie

De Amerikaan John Apesos won samen met zijn partner Masud Hussain de TedXAmsterdam Award voor het ‘Idea Worth Doing 2012’. Met het plan om op grote schaal gewassen te verbouwen in leegstaande kantoorpanden, met behulp van ledverlichtinglampen, water en nevel waarin voedingsstoffen zijn opgelost, versloeg hij de 218 andere deelemers.

Landbouw in lege kantoorpanden wint TedX Award

TedXAmsterdam is een evenement waarin Techniek, Entertainment en Design (TED) samenkomen om een geselecteerd publiek te inspireren. Het motto van TED is ‘Ideas Worth Spreading’. Dit jaar waren de sprekers uit binnen- en buitenland uitgenodigd hun gedachten te laten gaan over het thema Human Nature.


John Apesos nam de prijs voor het beste idee op TedXAmsterdam in ontvangst.

MetFarm is een idee dat antwoord wil geven op de vraag hoe je meer voedsel kunt maken op dezelfde hoeveelheid grond voor een groeiende wereldbevolking zonder de planeet te ruïneren? Apesos en Hussain bedachten een verticale boerderij die je in stedelijke gebieden kunt neerzetten. Hun voorstel is te beginnen in leegstaande kantoorpanden met tuinen. Daar zijn alle mogelijkheden voor snelle groei te situeren, met dank aan ledverlichting. Zo ontstaat een lokale voedselproductie die voedsel tegen lage prijzen snel bij de consumenten kan brengen.

Panden en financiers vinden

Apesos hoopt met het geld van deze prijs volgend jaar zijn eerste ‘trial’ te kunnen bouwen en zo in 2012 twintig restaurants in Amsterdam van groenten te kunnen voorzien. Het jaar daarop wil hij 1000 m2 kantoorruimte in gebruik hebben voor het telen van gewassen, en in 2014 het concept uitrollen naar New York, Sao Paulo en Sjanghai. De techniek bestaat al, de meeste tijd gaat volgens Apesos zitten in het vinden van financiers en pandeigenaren die hun ruimte willen afstaan.


Klik op de foto hierboven om het filmpje van METFarm te bekijken.

Meerdere aanwezigen in de zaal gaven aan Apesos en Hussain te willen helpen. Zo maakte de gemeente Almere haar belangstelling kenbaar voor het project, evenals de TU Delft en Philips.

Bekijk hier alle filmpjes met TedTalks van TedXAmsterdam 2011.

Reageer op dit artikel