nieuws

Lancering ontwerp UNStudio Luchthaven Kutaisi, Georgië

Geen categorie

Met de sloop van een van de muren van het oude vliegveld, gaf Mikheil Saakashvili van Georgië symbolisch het startsein voor de bouw van het ontwerp van Ben van Berkel/UNStudio voor de nieuwe terminal en verkeerstoren van luchthaven Kutaisi.

Lancering ontwerp UNStudio Luchthaven Kutaisi, Georgië

 

 

 

In UNStudio’s ontwerp voor de nieuwe luchthaven in Kutaisi is zowel het historische landschap van Georgië als de architectuur van het land in ogenschouw genomen. In het ontwerp voor de luchthaven wordt zowel uitdrukking gegeven aan de jonge democratie van Georgië en de snelle ontwikkeling die het land doormaakt.

Het 4000 vierkante meter tellende terminal gebouw heeft een centrale aankomsthal, een check-in zone met lounge, cafe, autoverhuur, drie Gates voor vertrek met winkels, cafés, een CIP lounge en buitentuin, een aankomsthal met douane, kantoren voor den grenspolitie en een administratief gebied met personeelsruimten en perconferentiefaciliteiten.

In het ontwerp voor de nieuwe luchthaven worden lokale en internationale duurzame elementen geïntegreerd. Een plaatselijke ondergrondse waterbron is de basis voor terugdringing van het energieverbruik door middel van betonkernactivering. In de vloeren van zowel de terminal als de verkeerstoren zal het water worden gebruikt voor het handhaven van een gereguleerde temperatuur in de twee bouwvolumes. Grote dakoverstekken van de terminal voorzien in zonwering aan zuid en zuidwest zijde van het gebouw.

Een hybride, lage druk ventilatie-systeem wordt geïntegreerd in de hoofdconstructie van de terminal en een grijswater opvangsysteem wordt opgenomen onder het terminal gebouw. Om het energieverbruik nog verder terug te dringen is er de mogelijkheid om grote oppervlakken met PV-cellen aan te brengen op het dakoppervlak. Daarnaast is Kustaisi luchthaven de eerste luchthaven van Georgië die een strikte scheiding van afval zal gaan handhaven. Het doel is om een recycling systeem te introduceren dat ook zou kunnen worden toegepast in nieuwe en bestaande projecten in Georgië.

Volgens planning moet de nieuwe luchthaven in september 2012 operationeel zijn.

Reageer op dit artikel