nieuws

KOW openhartig over failissement en doorstart

Geen categorie

Afgelopen november verscheen het bericht dat KOW failliet was, al snel gevolgd door de mededeling dat het bureau een doorstart zou gaan maken. Het bureau zou een ander profiel krijgen om de vraag vanuit de markt en de veranderende realiteit van het ontwerpvak beter te kunnen beantwoorden. Eindredacteur Sander Woertman hield een openhartig interview met Hans Kuiper en Tom Weghorst, de directeurs van KOW, dat tegenwoordig Concept | Design | Development achter haar naam draagt. Het volledige verhaal is te lezen in het novembernummer van de Architect.

KOW openhartig over failissement en doorstart

“Al tijdens de faillietverklaring was duidelijk dat we gingen voor een doorstart. Dat was een raar moment. We moesten alles wat voorheen van ons was, weer terugkopen: de naam, de opdrachten, de website… Zelfs de debiteurenportefeuille moesten we terugkopen. Dat is belangrijk, want anders gaat de bank op agressieve wijze geld innen bij de mensen waarmee je zaken doet, en dat is niet bevorderlijk voor een goede verstandhouding.”

“Al met al zijn we een stuk wijzer geworden het afgelopen halfjaar. Het was bijvoorbeeld nogal schrikken toen we erachter kwamen dat sommige opdrachtgevers onze medewerkers gingen overhalen bij hen te komen werken. Alle expertise op het gebied van bijvoorbeeld bim dreigde verloren te gaan. Het was een heel gevecht, maar we zijn erin geslaagd een goed team overeind te houden.”

Hoe ziet het nieuwe kow eruit?

“Wij streven naar een integraal bouwproces dat verder gaat dan de manier waarop veel mensen het nu zien. Dan behelst het de samenwerking tussen architect, constructeur,installatieadviseur en andere betrokkenen. Wij willen deze integraliteit uitbreiden naar de begin- en de eindfase van het bouwtraject. We zijn op zoek naar opdrachtgevers of groepen mensendie hun eigen ambities willen realiseren. Voor hen willen we iets realiseren dat als gegoten zit rondom hun wensen.”

 

Reageer op dit artikel