nieuws

Kolk & Kusters winnen DOEN Materiaalprijs 2011

Geen categorie

De DOEN Materiaalprijs van 15.000 euro is dit jaar toegekend aan Studio Maarten Kolk & Guus Kusters voor Waterloop. Deze textielserie is vervaardigd met een nieuw procedé waarbij het spoelwater in het weefsel wordt opgenomen. Grote winst voor de textielbranche, die tot een van de grootste watervervuilers ter wereld behoort, vond de vakjury.

Kolk & Kusters winnen DOEN Materiaalprijs 2011

 

Waterloop combineert digitale printtechniek, ongebleekte garens en vernuftig watergebruik. De jury van de DOEN Materiaalprijs looft Kolk en Kusters omdat Waterloop het nieuwe procedé overtuigend verbeeldt in het eindresultaat. Afvalwater maakt plaats voor water dat door de stof wordt opgenomen en juist nodig is om het dessin zogezegd te voorschijn te laten komen.

Maarten Kolk en Guus Kusters kozen in de ontwikkeling van deze nieuwe stof toepasselijk voor waterthema’s. Zoals het dessin van de karper, dat pas definitief zichtbaar wordt nadat de stof in water gedrenkt is. Innovatief materiaalgebruik en een nieuwe productiemethode gaan hier naadloos samen met esthetische vormgeving, aldus de jury.

Duurzame productie

De collectie ontstond uit een opdracht van het Audax Textielmuseum in Tilburg. Hier kregen Kolk en Kusters de kans productiemethoden te ontwikkelen waarbij water zo veel mogelijk gespaard wordt. De afbeeldingen op de lakens, grand foulard, droogdoeken en vloerkleden zijn aangebracht door een digitale printer. Dit maakt het mogelijk kleur zeer gericht aan te brengen, zodat er weinig inktafval is ten opzichte van de conventionele rotatiedruk.

Door zo veel mogelijk ongebleekte garens te gebruiken en coatings weg te laten, en water te gebruiken als gereedschap om de geconcentreerde inkt uit te laten vloeien over de doeken, bespaarden de ontwerpers energie en materiaal. De blauw-zwarte restinkt die in de printer overbleef, is gebruikt voor het printen van een getuft karpet. De combinatie van materiaal, binding en manier van nat nabewerken resulteerden in unieke effecten in het textiel. Voor de prints op het textiel gebruikten de ontwerpers fotografisch materiaal van water, gemaakt in IJsland.

 

Slippers van palmleer

Studio Tjeerd Veenhoven sleepte met PalmLeer de aanmoedigingsprijs van 5.000 euro in de wacht. Veenhoven maakte van de Arecapalm uit India slippers met vrijwel dezelfde kwaliteit als leer. Dit levert schoeisel op dat duurzaam is en ook betaalbaar blijft voor mensen die onder de 2-dollargrens leven.

Vakjury

De vakjury bestaande uit Charles Esche (directeur Van Abbemuseum, Eindhoven), Ineke Hans (ontwerper), Dorine Putman-Devilee (ASN Bank, specialist duurzaamheid) onder voorzitterschap van Max Bruinsma (hoofdredacteur Items Magazine).

Reageer op dit artikel