nieuws

Eerdere winnaars van de Erasmusprijs

Geen categorie

Joan Busquets (1946) is niet de eerste architect die de prestigieuze Erasmusprijs wint. In 1970 ging de Duitse architect Hans Scharoun met de eer strijken, in 1981 Jean Prouvé. Vier jaar later was het de beurt aan de Franse stedebouwkundige Paul Delouvrier en in 1995 was de Italiaanse architect Renzo Piano de gelukkige winnaar. Overeenkomst tussen al deze namen is, dat het generalisten zijn met een multidisciplinaire belangstelling, die op humane wijze ambacht en traditie verenigen.

Eerdere winnaars van de Erasmusprijs

Hans Scharoun

De Duitse expressionistische architect Hans Scharoun (1893-1971) werd in 1970 als eerste gelauwerd om zijn organische en humanistische werkwijze. Scharoun ontwerpt van binnen naar buiten en verdiepte zich sterk in de gebruikers om hen de gelegenheid te geven zich te ontplooien en samen te leven.

Jean Prouvé

Jean Prouvé (1901-1984) die in 1981 de prijs krijgt in het kader van het thema industriële vormgeving, leverde een enorme constructieve bijdrage aan de architectuur. Prouvé zocht de plek op tussen kunst en techniek, tussen atelier en fabriek en tussen producent en consument. Zo kon de industrie tot een goedkoop product met een hoge kwaliteit komen.

Paul Delouvrier

Vier jaar later, in 1985, is het thema grootstedelijke agglomeraties. De keuze viel daarbij op Paul Delouvrier (1914-1995), die in de jaren zestig rond Parijs vijf ‘Villes Nouvelles’ ontwierp. Delouvrier zocht daarmee een oplossing voor een stad die overvol was en waarvan de banlieu ongecontroleerd groeide. Hij kreeg de prijs ook voor zijn visie op het stadsleven als bevrijdend en als de plek waar je een ruime keuze hebt in werk, relaties, carrière en mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling.

Renzo Piano

Renzo Piano (1937) is tien jaar later gelauwerd als een ambachtelijke én moderne architect die geen scheiding aanbrengt tussen intellectuele conceptie en handwerk. In Piano’s werk wordt een “maximum aan kracht gepaard aan een minimum aan materie”. Hieraan gaat een dialoog met alle betrokkenen vooraf, waarmee Piano op alle niveaus de mens incorporeert in zijn ambachtelijk streven. Het geeft zijn architectuur een haast poëtische, leesbare kracht.

Een uitgebreid historisch perspectief op de Erasmusprijs en de eerdere winnaars vind je in de Architect, nr 11, 2011.

Reageer op dit artikel