nieuws

Centraal Museum verwerft nieuwe stukken Rietveld

Geen categorie

Het Centraal Museum in Utrecht heeft drie nieuwe meubelstukken en twee schetsen van Gerrit Rietveld verworven. Het museum kreeg de stukken van Bertus Mulder, een goede vriend en collega van Rietveld. Het gaat om een naaikastje, een bank, een klaptafel een ontwerpschets en een plattegrond voor het textielpaviljoen op de Expo van 1958.

Centraal Museum verwerft nieuwe stukken Rietveld

Bertus Mulder en Gerrit Rietveld waren jarenlang collega’s en goede vrienden. Toen Rietveld na de dood van zijn vrouw naar het Schröderhuis verhuisde, trok het echtpaar Mulder in zijn oude appartement op het Vredenburg. Rietveld schonk het achtergebleven meubilair aan de Mulders.


Naaikastje voor Rietvelds vrouw, uit 1923. 

Vijf objecten

Deze gooide niets weg. Vijf objecten uit zijn verzameling zijn nu aangekocht door het Centraal Museum. Drie meubelen: een naaikastje voor Rietvelds vrouw uit circa 1923, een lage eikenhouten bank met ijzeren manchetten aan de poten, en een klaptafel met onderstel van ijzeren banden van omstreeks 1911. En twee werken op papier: een ontwerpschets en een plattegrond van het textielpaviljoen van de Expo ’58. De maquette van het textielpaviljoen bevond zich al langer in de collectie.

De meubelen zijn eigenhandig door Rietveld gemaakt, aan het begin van zijn carrière als meubelmaker. Het Centraal Museum ziet de verwerving van deze authentieke stukken als een prachtige aanvulling op de collectie.


Bank, uit 1921.

Bertus Mulder

Utrechts architect Bertus Mulder werkte in het begin van de jaren zestig voor Gerrit Rietveld. Eind jaren tachtig restaureerde Mulder het Rietveld-Schröderhuis en later andere Rietveldwoningen in Utrecht. Als erkend Rietveld deskundige was hij daarnaast betrokken bij de restauratie van diens werk door heel Nederland en daarbuiten. In 1994 publiceerde Mulder het boek Gerrit Thomas Rietveld, Leven Denken Werken.

Reageer op dit artikel