nieuws

Wie woont in de stad?

Geen categorie

Volgens Vincent Taapken is bij de transformatie van binnenstedelijke stadswijken nog veel te vaak sprake van een top-down stedebouw die op grote afstand van de mensen op straat staat. “Het gevolg is dat de opgeleverde huizen en kantoren niet aansluiten op de actuele vraag.”

Wie woont in de stad?

 

 

 

Vincent Taapken is een van de sprekers op het congres ‘Binnenstedelijk Bouwen‘ dat op 12 oktober in Utrecht plaatsvindt. Hij modereert onder andere de parallelsessies in de middag over Sociale trends en Aantrekkelijke steden. Tijdens deze sessies zal hij ingaan op de vraag wie in de stad woont en voor wie er moet worden gebouwd.

Wat maakt steden aantrekkelijk?

Deze vraag wordt volgens Taapken te weinig gesteld, terwijl hij verbonden is met de problematiek van migratie, integratie en vergrijzing. “Ook de rol van etniciteit en de impact ervan op samenleving en stad dienen te worden meegenomen. Wat heeft de stad te bieden aan uiteenlopende doelgroepen? Wat maakt ze aantrekkelijk voor wie?” En: “Hoe kunnen project- en stadsontwikkeling beter en vooral sneller isnpelen op demografiesche en sociaal-culturele ontwikkelingen?”

Kleinschalige projecten

Taapken meent dat ontwikkelaars, gemeenten en corporaties zich meer moeten richten op kleinschalige projecten en de toekomstige eindgebruikers. “In het bijzonder zullen ze de microculturen op wijk en straatniveau beter moeten leren kennen. (…) In wijken die zich kenmerken door een grote etnische diversiteit, is een grote vraag naar kleinschalig, intiem en lokaal.”

Mee praten?

Wil je hierover mee praten? Kom dan naar het Vorstelijk Complex in Utrecht op 12 oktober door je aan te melden voor het congres.Taapken gaat hierover graag met je in gesprek.

Reageer op dit artikel