nieuws

Vrijheidsbeeld viert verjaardag met verbouwing

Geen categorie

New York viert vrijdag de inauguratie van het Vrijheidsbeeld, die dan exact 125 jaar geleden plaatsvond. Daarna gaat het icoon van de metropool, van de vrijheid en van de immigratie naar de Verenigde Staten een jaar lang dicht in verband met een grootschalige verbouwing.

Vrijheidsbeeld viert verjaardag met verbouwing

Op 28 oktober 1886 werd het Vrijheidsbeeld geopend. 125 jaar later is het eiland een van de belangrijkste toeristische attracties van New York. Jaarlijks komen er ongeveer 3,5 miljoen toeristen per veerboot naar het eiland voor de kust van Manhattan.

De kosten van de renovatie zijn begroot op 27,5 miljoen dollar (ruim 19 miljoen euro). Er komen nieuwe liften en trappen richting de kroon van ‘Lady Liberty’. Daarin worden ook vijf webcams opgehangen. Bezoekers van de website van het vrijheidsbeeld krijgen daardoor op termijn “een ongeëvenaard uitzicht over het Vrijheidseiland en de haven van New York”, zo stelde Stephen Briganti van de stichting die het Vrijheidseiland en het nabijgelegen Ellis Island beheert.

Frankrijk schonk het Vrijheidsbeeld om het eeuwfeest van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring te herdenken. Ook was het een symbool van de vriendschap tussen beide landen. De Franse beeldbouwer Frédéric Bartholdi heeft het ontworpen. De staalconstructie is van Gustave Eiffel.

ANP

Reageer op dit artikel