nieuws

Movares onderscheiden met twee architectuurprijzen

Geen categorie

Twee ontwerpen van Movares hebben een Brunel Award in de wacht gesleept, een internationale prijs voor spoorwegarchitectuur. Eén voor de tunnelgebouwen Drontermeer, ontworpen door architect Tjerk van de Lune en landschapsarchitect Geert de Vries. De tweede award is voor station Emmen-Zuid, een ontwerp van de architecten Nienke van de Lune en Paul van der Ree. In totaal waren er 150 inzendingen van 43 organisaties uit 15 landen.

Movares onderscheiden met twee architectuurprijzen

 

Tunnelgebouwen Drontermeer

De tunnelgebouwen Drontermeer vormen onderdeel van de in aanbouw zijnde Hanzelijn. De locatie heeft voor een groot deel het ontwerp bepaald. Architect Tjerk van de Lune: ‘We hebben bij het ontwerp veel rekening gehouden met de omgeving. Het tracé doorsnijdt aan de westzijde het Revebos. Om te voorkomen dat het bos voorgoed in tweeën gesplitst zou worden, hebben we het gebouw aan de westzijde zo lang en smal mogelijk gemaakt. Op die manier konden we een faunapassage van 25 meter creëren tussen de tunnelmond en het gebouw. Met een verwijzing naar het landschap hebben we gekleurd beton gebruikt, in dezelfde kleurstelling als de daken van de omliggende boerderijen.’

 Emmen Zuid MovaresStation Emmen-Zuid. Foto: Liesbeth Dingelmans

Station Emmen-Zuid

Station Emmen-Zuid viel in de prijzen in de categorie ‘Rail Stations’. Het is de eerste halte in Nederland die een wachtruimte voor bus- en treinreizigers combineert. Direct voor het station ligt een fietsbrug en onder het station loopt een viaduct voor autoverkeer. Architect Nienke van de Lune: ‘Ons doel was om reizigersstromen samen te brengen. Zo kunnen mensen makkelijker en effectiever overstappen. Door deze compacte opstelling is de sociale controle ook groter; reizigers bevinden zich in een prettige en vooral veilige omgeving waarbij ‘zien en gezien worden’ het uitgangspunt is.’

Beide ontwerpen werden in opdracht van ProRail gemaakt door studioSK, de ontwerpstudio van Movares.

Brunel Awards

De Brunel Awards werden in 1985 voor het eerst uitgereikt en zijn vernoemd naar de Britse spoorwegontwerper, innovator en architect I.K. Brunel. Het doel van de Awards is om esthetische kwaliteit, klantgerichtheid en duurzaamheid in projecten te bevorderen. Er wordt gekeken naar architectuur, treinen, infrastructuur en milieu.

Reageer op dit artikel